Ανάπτυξη στρατηγικών ψηφιακής διακυβέρνησης. Μελέτη της περίπτωσης του GDPR. - Κώτσια, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει την ψηφιακή διακυβέρνηση με τις κατευθυντήριες αρχές της και τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τους κεντρικούς άξονες παρέμβασης, που υλοποιούνται μέσα από την υιοθέτηση των αρχών της ψηφιακής διακυβέρνησης. Γίνεται παρουσίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων ΓΚΠΔ/GDPR, με αρχή της εφαρμογής του την 25η Μαΐου 2018, και αναλύεται τι είναι τα προσωπικά δεδομένα, η επεξεργασία τους, οι αρχές προστασίας δεδομένων, η ασφάλεια και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των πληροφοριών. Στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο γίνεται εκτενέστερη αναφορά στην εφαρμογή του GDPR σε διάφορους τομείς, όπως η Υγεία, η πανδημία του Covid-19, οι επιχειρήσεις και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Στο πέμπτο γίνεται αναφορά κυρίως σε περιπτώσεις διαρροής προσωπικών δεδομένων, όπου έχουν επιβληθεί υψηλά πρόστιμα από την Αρχή Προστασίας των Δεδομένων. Στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται ο τρόπος με τον οποίον ο GDPR θα αλλάξει τον κόσμο και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα από σχετική συνέντευξη με υπεύθυνο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Για τη συνολική συγγραφή της διπλωματικής εργασίας κρίθηκε σκόπιμο η προσέγγιση του θέματος να γίνει με βιβλιογραφική μελέτη και με διεξαγωγή συνέντευξης.
Development of digital governance strategies. The GDPR case study
Αρ. Εισ.: 27 cd
Keywords: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Δημόσια διοίκηση; Προστασία προσωπικών δεδομένων; Ψηφιακή Διακυβέρνηση; Γενικός κανονισμός προστασίας Δεδομένων; Προσωπικά δεδομένα; Συμμόρφωση; Ασφάλεια