Η παιδική Λογοτεχνία στην Ελλάδα σήμερα. Οι συγγραφείς Μάνος Κοντολέων και Μάκης Τσίτας - Μπρεδήμα, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αναφέρεται στην ιστορία και στα χαρακτηριστικά της παιδικής λογοτεχνίας ενώ ερευνώνται ενδεικτικά έργα δύο σημαντικών συγγραφέων, του Μάνου Κοντολέων και του Μάκη Τσίτα, καθώς και η σύνδεσή τους με τη λεγόμενη παιδική λογοτεχνία. Ο Μάνος Κοντολέων σπούδασε Φυσική αλλά ασχολήθηκε με την λογοτεχνία από τα παιδικά του χρόνια και πιστεύει ότι ακόμα κι ένα παραμύθι πρέπει να είναι γραμμένο με τη μέγιστη ποιότητα που ο συγγραφέας μπορεί να του χαρίσει. Τα περισσότερα μυθιστορήματα και διηγήματα που έχει γράψει είναι παιδικά και τα περισσότερα από τα βιβλία του έχουν ως βάση τους βιώματα της παιδικής ηλικίας. Ο Μάκης Τσίτας σπούδασε δημοσιογραφία αλλά ασχολήθηκε με την παιδική λογοτεχνία, καθώς τα περισσότερα βιβλία του αναφέρονται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Θεωρούν και οι δύο συγγραφείς, ότι η παιδική λογοτεχνία πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου και την αντιμετωπίζουν με την ίδια σοβαρότητα, με την οποία γράφουν και τη λογοτεχνία ενηλίκων.
Keywords: Κοντολέων , Μάνος , 1946- -- Ερμηνεία και κριτική; Τσίτας , Μάκης , 1971- -- Ερμηνεία και κριτική; Παιδιά -- Βιβλία και ανάγνωση -- Ελλάδα; Παιδική λογοτεχνία, Ελληνική (Σύγχρονη) -- Ιστορία και κριτική; Παιδική λογοτεχνία; Μάνος Κοντολέων; Μάκης Τσίτας; Βιβλίο βραχείας φόρμας; Μυθιστόρημα; Περιπέτεια; Φαντασία; Αλήθεια; Children’s literature; Manos Kontoleon; Makis Tsitas; Short form book; Novel; Adventure; Fantasy; Truth