Οι δομές της κοινωνικής πολιτικής για την υποστήριξη των ηλικιωμένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μελέτη περίπτωσης το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" στο Δήμο Ιωαννιτών - Θεοδωρή, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται στην παρουσίαση της δομής, της διαχείρισης, όπως επίσης και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ιωαννιτών. Η παρούσα ερευνητική εργασία στοχεύει τόσο στην συγκέντρωση, όσο και στην καταγραφή των επίκαιρων και των έγκυρων στοιχείων προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν τόσο οι ωφελούμενοι του προγράμματος όσο και οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι από αυτό, ή ακόμη και κατά πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω. Η παρούσα ερευνητική εργασία διαρθρώνεται με βάση το περιεχομένό της σε έξι κεφάλαια που αντιστοιχούν στους έξι βασικούς άξονες της έρευνας. Το Κεφάλαιο 1 περιγράφει την έννοια της κοινωνικής πολιτικής, καθώς επίσης και την κοινωνική πολιτική που υφίσταται στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στην Ελλάδα. Το Κεφάλαιο 2 επικεντρώνεται στον ορισμός της τρίτης ηλικίας, τα χαρακτηριστικά αυτής, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, την πυραμίδα του Maslow, αλλά κυρίως στα προγράμματα – δομές για την υποστήριξη τους. Το Κεφάλαιο 3 πραγματοποιείται αναφορά και μερική ανάλυση, καθώς και κριτική αξιολόγηση των προγραμμάτων Βοήθεια στο σπίτι σε ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα την Γερμανία, την Γαλλία, την Σουηδία και την Πορτογαλία, όπου τελικώς επισημαίνονται τόσο οι ομοιότητες τους όσο και οι διαφορές τους. Στο Κεφάλαιο 4 γίνεται συνοπτική παρουσίαση του Δήμου Ιωαννιτών και στην συνέχεια πραγματοποιείται λεπτομερής και εκτενής παρουσίαση ολόκληρου του πλαισίου και των πτυχών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με έμφαση στο Δήμο Ιωαννιτών. Το Κεφάλαιο 5, περιγράφει την έννοια της υπηρεσίας και του προγράμματος, αλλά κυρίως δίνεται έμφαση στο κομμάτι της δημιουργίας υπηρεσίας για το «Βοήθεια στο Σπίτι» στη Διεύθυνση της Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και την οργάνωση και διοίκηση της Υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι». Τέλος, το Κεφάλαιο 6 παρουσιάζει τη μεθοδολογία της έρευνας που εφαρμόστηκε για τη διεξαγωγή της παρούσας διπλωματικής εργασίας, καθώς και την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίων στους ωφελούμενους, καθώς και στους εργαζομένους για την αξιολόγηση του προγράμματος, όπου τελικώς αναφέρονται τα αποτελέσματα της ως άνω έρευνας. Κατά τη διεξαγωγή της παρούσας έρευνας, προσδιορίστηκε η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του προγράμματος τόσο στους ωφελούμενους όσο και στους εργαζόμενους , επιτυγχάνοντας το σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, όπως περιγράφεται περαιτέρω στο Κεφάλαιο 5. Μέσω αυτού, επαληθεύτηκε η αξία του προγράμματος για τους ωφελούμενους, ενώ συλλέχθηκαν τα αδύναμα σημεία σχετικά με τις υπηρεσίες και τη λειτουργία του. Αυτά τα σημεία απαιτούν προσοχή προκειμένου να βελτιωθεί τόσο το οργανωτικό πλαίσιο όσο και η ποιότητα των υπηρεσιών, με στόχο την ενίσχυση της ικανοποίησης τόσο των εργαζομένων όσο και των δικαιούχων.
The socio-political structures for supporting older people in local government. Case study on the "Help at Home" program in the Municipality of Ioannina
Keywords: Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; βοήθεια στο σπίτι; υπηρεσία; πρόγραμμα; κοινωνική πολιτική; τρίτη ηλικία; κοινωνικές δομές