Κοινωνική διαστρωμάτωση και οικονομικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου - Ανδρεάδης, Μηνάς (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στην παρούσα εργασία διερευνάται η επίδραση που μπορεί να ασκήσει το επίπεδο της μόρφωσης, το είδος της εργασίας και το ύψος του εισοδήματος των ατόμων στην επιλογή δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων στον ελεύθερο χρόνο τους. Αρχικά, παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο. Γίνεται προσπάθεια διασαφήνισης της έννοιας της κοινωνικής διαστρωμάτωσης - ορισμός και βασικοί παράμετροι σύμφωνα με τις οποίες οι κοινωνίες ιεραρχούν τα μέλη τους. Ακολούθως, αναλύεται η έννοια του ελεύθερου χρόνου τόσο στη διαχρονία όσο και στη συγχρονία του 21ου αιώνα και καταλήγουμε με μια σύντομη αναφορά στις γεωγραφικές Περιφέρειες που διεξήχθη η έρευνα. Στη συνέχεια, περιγράφεται η μεθοδολογία της έρευνας και γίνεται παρουσίαση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν τόσο από τον επιμέρους συσχετισμό του ελεύθερου χρόνου με καθεμία από τις παραμέτρους της κοινωνικής διαστρωμάτωσης όπως αυτές ορίστηκαν στην παρούσα εργασία (εισόδημα, επάγγελμα και μόρφωση), όσο και από τη σύγκριση και την ανάλυση των αποτελεσμάτων και των τριών παραμέτρων μαζί. Τέλος, γίνεται γενίκευση των αποτελεσμάτων με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικών πάντα με το ερευνητικό ερώτημα.
Social stratification and economical impact of leisure time activities
Keywords: Ελεύθερος χρόνος - Οικονομικές απόψεις; Ελεύθερος χρόνος - Κοινωνικές απόψεις; Αναψυχή - Κοινωνιολογικές απόψεις; Κοινωνική διαστρωμάτωση; Εισόδημα; Επαγγέλματα; Εκπαίδευση; Leisure - Economics aspects; Leisure - Social aspects; Recreation - Sociological aspects; Social stratification; Income; Occupations; Education; Κοινωνική διαστρωμάτωση; Οικονομικές επιπτώσεις; Δραστηριότητες; Ελεύθερος χρόνος; Εισόδημα; Εργασία; Μόρφωση; Social stratification; Economical impact; Leisure time; Income; Occupation; Education