Μαθησιακές δυσκολίες και σύγχρονες στρατηγικές και μέθοδοι αντιμετώπισης για άτομα με αναπηρίες - Μπεκιάρης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι μαθησιακές δυσκολίες σε άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή σύγχρονωνεκπαιδευτικών στρατηγικών και μεθόδων αντιμετώπισης. Στη βάση αυτή, η παρούσα εργασία διερευνά και αναλύει τις πιο συνήθεις και βασικές μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες είναι: η δυσλεξία, η δυσορθογραφία, δυσγραφία, η δυσαριθμησία, η δυσαναγνωσία, η δυσφασία, η δυσπραξία και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Επιπλέον, διεξάγεται σχετική βιβλιογραφική ανασκόπηση. Συνοπτικά, οι ειδικές μαθησιακές διαταραχές έχουν πολύπλευρές επιπτώσεις, ενώ η διάγνωσή τους γίνεται μέσω της εξέτασης δυσλειτουργιώνκυρίως στην ανάγνωση και τη γραπτή έκφραση. Είναι σαφές ότιοι μαθησιακές δυσκολίες συνδέονται με την χαμηλή σχολική επίδοση, ενώ αποδίδεται κατά βάση σε εγγενείς νευροβιολογικούς παράγοντες. Παράλληλα, στην παρούσα εργασία, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους περιορισμούς, διεξάγεται έρευνα με σκοπούς τη διερεύνηση των απόψεων των γονέων και των καθηγητών ειδικής αγωγής αναφορικά με τη σύνδεση της δυσλεξίας με την κοινωνική συμπεριφορά των μαθητών, την μελέτη της συμπεριφοράς των μαθητών με δυσλεξία και την αξιολόγηση του βαθμού αποτελεσματικότητας των μεθόδων που εφαρμόζονται. Επιπροσθέτως, η έρευνα επιχειρεί να εντοπίσει ενδεχόμενες δυσκολίες συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών με δυσλεξία, γονέων και ειδικών θεραπευτών, ενώ αναζητά τις αιτίες που ενδεχομένως δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της παρέμβασης από την μεριά των ειδικών θεραπευτών. Ακόμη, τίθενται αρχικές ερευνητικές υποθέσεις, όπου και γίνεται έλεγχος αν επαληθεύονται ή όχι. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με χρήσιμες επισημάνσεις και συμπεράσματα που αντιστοιχούν μεταξύ άλλων και στους αρχικούς ερευνητικούς σκοπούς που έχουν τεθεί.
Learning difficulties and contemporaries strategies and coping methods for people with disabilities
Keywords: Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες - Εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Ενταξιακή εκπαίδευση; Δάσκαλοι - Εκπαίδευσή των; Εκπαιδευτική συμβουλευτική; Δυσλεξία; Ειδική εκπαίδευση; Ανάγνωση, Δυσκολίες στην; Learning disabled children - Education; Mainstreaming in education; Inclusive education; Teachers - Training of; Educational counseling; Dyslexia; Special education; Reading disability; Μαθησιακές δυσκολίες; Διαταραχές; Αναπηρία; Μέθοδοι; Στρατηγικές; Learning difficulties; Disorders; Method; Disability; Strategies