Συσχέτιση του βαθμού ωρίμανσης του ελαιόκαρπου με τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου - Μαρακάκης, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική και μεσογειακή παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων. Η ποιότητά του είναι συνδεδεμένη με μια διαδικασία που υπάρχει νομοθετημένη για το ελαιόλαδο η οποία ονομάζεται Οργανοληπτική Αξιολόγηση. Συγκεκριμένη μεθοδολογία ακολουθεί τους πιστοποιημένους δοκιμαστές ώστε να καταλήξουν αν το ελαιόλαδο που δοκιμάζουν είναι εξαιρετικά παρθένο, παρθένο ή βιομηχανικό αλλά και στις γευστικές εντάσεις που αναγνωρίζουν στο υπό δοκιμή ελαιόλαδο. Σκοπός αυτής της διπλωματικής διατριβής είναι να εξετάσει την σύνδεση ανάμεσα στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου σε σύγκριση με το επίπεδο ωρίμανσης του προς έκθλιψη ελαιοκάρπου. Στο 1ο κεφάλαιο θα κάνουμε μια εισαγωγή στο τι είναι γευσιγνωσία ελαιολάδου, αλλά και τον σκοπό της παρούσας διατριβής. Στο 2ο κεφάλαιο θα αναλύσουμε την μέθοδο της γευσιγνωσίας και θα δούμε την νομοθεσία πίσω από αυτή. Στο 3ο κεφάλαιο θα εξετάσουμε τι είναι ο Δείκτης Ωρίμανσης, την σημασία του αλλά και τους παράγοντες που τον επηρεάζουν. Στο 4ο κεφάλαιο θα παρουσιάσουμε το τόπο, τον τρόπο, τα υλικά και τα μέσα που έγινε το πειραματικό μέρος, η δειγματοληψία ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου. Στο 5ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, εξάγονται συμπεράσματα και γίνονται προτάσεις για μελλοντικές έρευνες.
Correlation of the maturity level of the olive fruit with the organoleptic characteristics of the olive oil
Αρ. Εισ.: 48 cd
Keywords: Ελαιοκαλλιέργεια; Ελαιοκομία -- Ελλάδα; Ελαιόλαδο -- Ελλάδα; Ελαιόλαδο -- Πιστοποίηση; Ελαιόλαδο -- Βιομηχανία και εμπόριο; Τρόφιμα -- Οργανοληπτική αξιολόγηση; Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο; Ποιότητα; Ελαιόκαρπος; Οργανοληπτική αξιολόγηση; Δείκτης ωριμότητας; Extra virgin olive oil; Quality; Olive fruit; Organoleptic evaluation; Maturity index