«Διοίκηση και Οργάνωση Σχολικών Μονάδων Προσχολικής Ηλικίας: Απόψεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» - Τσατά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η ομαλή λειτουργία ενός οργανισμού εξαρτάται από τον τρόπο που συνδυάζονται και λειτουργούν οι διαθέσιμοι πόροι, είτε αυτοί είναι ανθρώπινοι είτε είναι υλικοί. Ο συνδυασμός, όμως, αυτός προκύπτει από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι άνθρωποι, σε διάφορα οργανωτικά επίπεδα. Ουσιαστικά, η διοίκηση και οι επιμέρους λειτουργίες της είναι η διαδικασία εκείνη βάσει της οποίας προκύπτει το οποιοδήποτε οργανωτικό αποτέλεσμα. Η οργάνωση είναι μια από αυτές τις βασικές διαδικασίες της διοίκησης. Η παρούσα εργασία εστιάζει στη μορφή και το ρόλο της διοίκησης και της οργάνωσης στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας και, ειδικότερα, της προσχολικής εκπαίδευσης. Στόχο αποτέλεσε το να εντοπιστούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών αυτών των βαθμίδων αναφορικά με διαστάσεις της διοίκησης και της οργάνωσης στις μονάδες που απασχολούνται. Η εργασία ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή της συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν 15 πρωτογενείς έρευνες από το διεθνή χώρο. Όπως διαπιστώθηκε, η διοίκηση και η οργάνωση συνιστούν τη βασική ευθύνη των διευθυντών στα σχολεία από τους οποίους οι εκπαιδευτικοί αναμένουν να λειτουργούν ως ηγέτες, καθοδηγητές και υποστηρικτές.
Μ.Δ.Ε. 384
Keywords: Teachers, Greece; Education, Preschool; School facilities; School management and organization; Εκπαιδευτικοί, Ελλάδα; Εκπαίδευση, Προσχολική; Σχολικές εγκαταστάσεις; Διοίκηση και οργάνωση σχολείων; Διοίκηση; Οργάνωση; Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση; Προσχολική Εκπαίδευση; Administration; Organization; Primary Education; Preschool Education