Εφαρμογή Πλαισίου International Risk Governance Council(IRGC): Η Περίπτωση της Ισλαμικής Τρομοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Καπετάνος, Πέτρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να εντοπίσει και να αξιολογήσει τους αναδυόμενους κινδύνους από την δράση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την εφαρμογή του πλαισίου IRGC. Η αξιολόγηση των κινδύνων αυτών, πραγματοποιήθηκε με βάση την πιθανότητα εμφάνισής τους αλλά και του αναμενόμενου αντίκτυπου τους, σε μία μήτρα κινδύνων. Μέσω της αξιολόγησης, οι κίνδυνοι κατηγοριοποιήθηκαν με βάση την σημαντικότητα τους. Αναλύθηκε ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης με την χρήση drone, ως ο πλέον σημαντικός εκ των αναγνωρισμένων κινδύνων και προέκυψε το συμπέρασμα ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του. Σύμφωνα με τις ενδεικτικές ενέργειες του χειρισμού του με την χρήση του δέντρου γεγονότων (Event Tree Analysis), βρέθηκε ο ενδεδειγμένος τρόπος χειρισμού του, ο οποίος οδηγεί στην καλύτερη έκβαση. Ως αποτέλεσμα της ανάλυσης αυτής προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. Το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι, ο καθορισμός κοινού νομικού πλαισίου σχετικά με την προμήθεια ενός drone, ώστε να μην μπορούν όλοι να το προμηθευτούν εφόσον υπάρχει το σχετικό πλαίσιο ελέγχου. Μέσω αυτής της ανάλυσης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ε.Ε θα είναι σε θέση να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις διαδικασίες αλλά και για τους υφιστάμενους μηχανισμούς που αφορούν την διαχείριση κινδύνων με σκοπό να περιοριστεί η απειλή της Ισλαμικής Τρομοκρατίας στους κόλπους της. Η παραπάνω προσέγγιση συνδυάζει την θεωρία της διακινδύνευσης και βασικές έννοιες των διεθνών σχέσεων, αξιοποιώντας την δράση της Ισλαμικής τρομοκρατίας και την αξιολόγηση των αναδυόμενων κινδύνων για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Implementation of the International Risk Governance Council (IRGC) Framework: The Case of Islamic Terrorism in European Union
Keywords: Τρομοκρατία--Θρησκευτικές απόψεις--Ισλάμ; Τρομοκρατία; Ασφάλεια, Διεθνής; Ισλαμικός φονταμενταλισμός; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ασύμμετρη Απειλή; Ισλαμική Τρομοκρατία; Κίνδυνοι; IRGC