Οι προσδοκίες των τελειόφοιτων μαθητών Λυκείου από την αγορά εργασίας - Δασακλή, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία έχει στόχο να ερευνήσει και να αναδείξει τις προσδοκίες των τελειόφοιτων μαθητών Λυκείου από την αγορά εργασίας, στην οποία θα εισαχθούν είτε αμέσως μετά το Λύκειο, είτε μετά το πέρας των σπουδών τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική έρευνα μέσω ερωτηματολογίου. Το δείγμα αφορά 100 μαθητές της Β’ και της Γ’ Λυκείου, στους οποίους το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε διαδικτυακά και αφορούσε κυρίως στις περιοχές της Αργολίδας και της Κορινθίας. Τα βασικά πεδία που διερευνώνται στην παρούσα εργασία είναι η επιλογή των μαθητών ως προς την άμεση εξεύρεση εργασίας μετά το σχολείο ή τη συνέχιση των σπουδών τους, τα κριτήρια αυτής της επιλογής, οι μισθολογικές τους προσδοκίες, η επίδραση του φύλου, καθώς και το επαγγελματικό αλλά και ακαδημαϊκό υπόβαθρο των οικογενειών τους. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, η επιλογή μεταξύ εργασίας ή σπουδών τοποθετείται μέσα στο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο της οικογένειας του εκάστοτε μαθητή. Επιπλέον, οι τομείς σπουδών βασίζονται κυρίως στα ενδιαφέροντα των μαθητών και οι μισθολογικές προσδοκίες και των δύο κατηγοριών (εργασία / σπουδές) είναι σχετικά ρεαλιστικές αν και κάποιες φορές φαίνεται να μη συνάδουν με την Ελληνική πραγματικότητα. Τέλος, το ακαδημαϊκό αλλά και εργασιακό επίπεδο των γονέων/ κηδεμόνων φαίνεται πως επηρεάζει αρκετά στην επιλογή σπουδών και του μελλοντικού επαγγέλματος.
Αριθμός Εισαγωγής: 013741 cd
Keywords: Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Επαγγελματικός προσανατολισμός -- Ελλάδα; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα; Προσφορά εργασίας -- Επίδραση της εκπαίδευσης στην -- Ελλάδα; Λήψη αποφάσεων στην εφηβία -- Ελλάδα; Ανεργία -- Ελλάδα; Νεολαία -- Απασχόληση -- Ελλάδα; Ανθρώπινο κεφάλαιο; Απόδοση της εκπαίδευσης; Προσδοκίες μαθητών; Επαγγελματικός προσανατολισμός; Κριτήρια επιλογής εργασίας; Κριτήρια επιλογής σπουδών; Ανεργία των νέων; Επιρροή οικογένειας; Human capital; Return on investment in education; Student expectations; Career orientation; Job selection criteria; Youth unemployment; Family influence