Η Μεταρρύθμιση της Εκπαίδευσης (1976): Ιστορικό πλαίσιο και κύριοι συντελεστές - Σταματόπουλος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εργασία αυτή ασχολείται με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976 στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στο σχολείο. Εξετάζονται οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής, οι λόγοι που οδήγησαν στη μεταρρύθμιση και οι αντιδράσεις που προκάλεσε. Αναλύεται πώς η αλλαγή στη γλώσσα της διδασκαλίας συνδέεται με θέματα ισότητας, δημοκρατίας και πρόσβασης στη γνώση. Η μελέτη βασίζεται σε ιστορικές πηγές, νομοθετικά κείμενα αλλά και μαρτυρίες εκπαιδευτικών, προσπαθώντας να δείξει πώς μια εκπαιδευτική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την κοινωνία.
Keywords: Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα -- 20ός αιώνας; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ελληνική γλώσσα, Νέα -- Γλωσσικό ζήτημα; Γλώσσα και εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Πηγές; Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Γλωσσικό ζήτημα; Εκδημοκρατισμός; Ισότητα στην εκπαίδευση; Παιδαγωγική ανανέωση; Εκπαιδευτική πολιτική; Γεώργιος Ράλλης; Κυβέρνηση Καραμανλή; Educational reform; Language issue; Democratization; Educational equity; Pedagogical innovation; Educational policy; Georgios Rallis; Government of Konstantinos Karamanlis