Μελέτη των απόψεων εκπαιδευτικών, σχολείων της Αττικής για τα προγράμματα Αγωγής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Σταματάκη, Ιουλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Τα προγράμματα ΑΥ στο σχολείο, έχουν στόχο την πρόληψη και τη δημιουργία θετικών συμπεριφορών και κριτικής σκέψης πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία των μαθητών. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι απόψεις των δασκάλων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, για τα προγράμματα Αγωγής Υγείας στα Δημοτικά σχολεία της Αττικής, μέσω ποσοτικής έρευνας με ερωτηματολόγιο σε δείγμα 217 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων. Έγινε περαιτέρω στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων με βάση τα δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά (ειδικότητα, προϋπηρεσία, επίπεδο σπουδών) των εκπαιδευτικών. Στο δείγμα των εκπαιδευτικών που μελετήθηκε διαπιστώθηκε θετική στάση και πρόθεση στην υλοποίηση προγραμμάτων ΑΥ η οποία σχετίζεται με προηγούμενη επιμόρφωσή τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό για τους μαθητές την απόκτηση γνώσεων και θετικών στάσεων και συμπεριφορών όσον αφορά την υγεία και δηλώνουν ότι η προσφορά στους μαθητές και το προσωπικό τους ενδιαφέρον αποτελούν τα κυριότερα κίνητρα για την εμπλοκή τους σε προγράμματα ΑΥ. Σημαντική μερίδα των εκπαιδευτικών αναγνωρίζει την ανάγκη διαθεματικής προσέγγισης των προγραμμάτων ΑΥ και την διασύνδεσή τους με την κοινότητα και την οικογένεια. Επίσης αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα των νεότερων διδακτικών μεθόδων και ΤΠΕ στη διαδικασία μάθησης ΑΥ, παρά την έλλειψη κατάρτισής τους σε αυτές. Οι εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα οι νεότεροι, σε σημαντικό ποσοστό δηλώνουν ότι δεν έχουν επαρκείς γνώσεις και εμπειρία για να υλοποιήσουν προγράμματα ΑΥ, θεωρώντας απαραίτητο την προετοιμασία τους με επιμορφωτικά σεμινάρια. Η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών του σχολείου και η γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για την υλοποίηση ενός προγράμματος ΑΥ αναγνωρίζονται ως σημαντικά εμπόδια. Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση προγραμμάτων ΑΥ θεωρούνται, η υποστήριξη από τον Υπεύθυνο ΑΥ, από τον Διευθυντή του σχολείου και η ύπαρξη κατάλληλης πολιτικής του σχολείου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων με βάση τα δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά ανάδειξαν μια σχετική διαφοροποίηση των απόψεων, η οποία αφορούσε τους νεότερους εκπαιδευτικούς (στην πλειοψηφία αναπληρωτές - εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων), οι οποίοι δηλώνουν σε υψηλότερο ποσοστό, ελλείψεις στην κατάρτισή τους και δυσκολίες λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών- ελλείψεις υποδομής σχολείων, αλλά συγχρόνως προθυμία για χρήση νεότερων παιδαγωγικών μεθόδων και ΤΠΕ.
Αριθμός Εισαγωγής: 012526 cd
Keywords: Αγωγή υγείας (Πρωτοβάθμια); Μαθητές -- Υγεία και υγιεινή; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους; Δάσκαλοι -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Αγωγή Υγείας; Προαγωγή υγείας; Προγράμματα Αγωγής Υγείας; Ρόλος εκπαιδευτικών; Health Education; Health promotion; Health education programs; Teacher role