Η ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο ( mobbing) επαγγελματιών υγείας. Πρόληψη και αντιμετώπιση. - Σκλία, Παγώνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Το mobbing ορίζεται ως επιθετική συμπεριφορά που βλάπτει σκόπιμα κάποιο πρόσωπο. Η συμπεριφορά εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα και δημιουργεί ανισορροπία ισχύος, έτσι ώστε να είναι δύσκολο για το θύμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Στην βιβλιογραφία επισημαίνεται ότι η ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις, σημειώνεται συχνά στον τομέα της υγείας, περισσότερο από τους άλλους τομείς εργασίας. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση του φαινομένου της ηθικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο επαγγελματιών υγείας. Παρουσιάζονται ευρήματα της ανάλυσης 10 ημιδομημένων συνεντεύξεων από επαγγελματίες υγείας του γενικού νομαρχιακού νοσοκομείου Κορίνθου. Τα αποτελέσματα έδειξαν την ύπαρξη φαινομένων ηθικής παρενόχλησης στο συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας, με την διαφαινόμενη ανάγκη για διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ των μελών της ομάδας, παρά την ανεύρεση της ουσιαστικής αιτίας των προβλημάτων.
Ethical harassment in the workplace (mobbing) of health professionals. Prevesion ant treatment
Αριθμός Εισαγωγής: 013006 cd
Keywords: Ηθική παρενόχληση; Νοσηλευτές; Εργαζόμενοι -- Ψυχολογικές απόψεις -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εργασιακό περιβάλλον -- Ψυχολογικές απόψεις -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Βία στο χώρο εργασίας -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Mobbing; Antimobbing policies; Hospitals; Health professionals