Σχεδιασμός και ανάπτυξη λογισμικού καταχώρησης βαθμολογιών μαθημάτων - Φακούδης, Γιάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου λογισμικού συστήματος διαχείρισης και καταχώρησης βαθμολογιών μαθημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στόχος της εφαρμογής είναι να παρέχει στους διδάσκοντες ένα εργαλείο που υποστηρίζει την προσαρμοσμένη βαθμολόγηση μαθημάτων, τα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνουν πολλαπλές συνιστώσες αξιολόγησης, όπως εργαστήρια, θεωρία, εργασίες, γραπτές εξετάσεις και projects. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως Java, JavaFX για τη γραφική διεπαφή, Spring Boot για την ανάπτυξη backend υπηρεσιών, και PostgreSQL για την αποθήκευση δεδομένων. Υποστηρίζει την εύκολη και αποτελεσματική εισαγωγή και εξαγωγή δεδομένων μέσω αρχείων τύπου CSV και Excel, επιτρέποντας την αυτοματοποίηση της διαδικασίας καταχώρησης βαθμών. Παράλληλα, παρέχει δυνατότητες διαχείρισης πολλών ακαδημαϊκών ετών και κατηγοριών φοιτητών (π.χ. φοιτητές διαφορετικών προγραμμάτων ή περιόδων εξέτασης). Η εργασία περιλαμβάνει αναλυτική καταγραφή και σχεδιασμό των λειτουργικών απαιτήσεων του συστήματος, υλοποίηση μέσω σύγχρονων τεχνολογιών και εφαρμογή του σε πραγματικά δεδομένα μαθημάτων. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν την ευχρηστία, την ακρίβεια και την ευελιξία της εφαρμογής. Τέλος, η εργασία αναδεικνύει τη δυνατότητα επέκτασης και βελτίωσης της εφαρμογής μελλοντικά, όπως περαιτέρω ενσωμάτωση με ηλεκτρονικές πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης (π.χ. eClass), ανάπτυξη web-based διεπαφής και υλοποίηση προηγμένων λειτουργιών ασφαλείας και στατιστικής ανάλυσης.
Keywords: Διαχείριση βαθμολογιών; Πληροφοριακό σύστημα; Καταχώρηση βαθμών; Τηλεκπαίδευση; Στατιστική ανάλυση; Αυτοματισμός διαδικασιών; Student Management System; Grade management; Information system; Java; Spring Boot; PostgreSQL; Educational software; Grade entry; E-learning; Statistical analysis; Process automation