Ο μετασχηματιστικός ρόλος της εκπαίδευσης στις φυλακές. Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για το ρόλο των κοινωνικών δράσεων στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. - Τσάκωνα, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα το οποίο παραμένει ισχυρό και κατά τη διάρκεια έκτισης στερητικών της ελευθερίας ποινών. Η εκπαίδευση των κρατουμένων έχει πολλαπλά οφέλη τόσο κατά τη διάρκεια της έκτισης της ποινής όσο και μετά την αποφυλάκιση. Η δυνατότητα ταχύτερης αποφυλάκισης, η πρόσβαση στη γνώση, το γέμισμα του χρόνου μέσα στη φυλακή, η απόκτηση τίτλων σπουδών αποτελούν μερικά από αυτά. Βιώνεται από τους εκπαιδευόμενους ως μια όαση ελευθερίας στην έρημο του εγκλεισμού και δίνει δυνατότητα για ομαλή επανένταξη των κρατουμένων μετά την αποφυλάκιση. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να αναλύσει τη σημασία και το ρόλο της εκπαίδευσης των κρατουμένων στο μετασχηματισμό των αντιλήψεων και της στάσης ζωής αυτών. Με την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ των εκπαιδευτικών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού επιχειρήθηκε να αποκρυσταλλωθούν οι τάσεις των κρατουμένων και οι λόγοι που τους οδηγούν στην παρακολούθηση του σχολείου, τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία και η αλλαγή που συντελείται στα άτομα που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παρόλο που υπάρχουν αρκετές αδυναμίες και προβλήματα, η λειτουργία σχολείου εντός καταστημάτων κράτησης παραμένει μια δομή που σηματοδοτεί την ελπίδα και την ελευθερία.
Αριθμός Εισαγωγής: 012561 cd
Keywords: Κρατούμενοι -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Σωφρονιστικά ιδρύματα -- Ελλάδα; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα; Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική κοινωνιολογία