Ομάδα NEETS - Απόντες: Χαρακτηριστικά ομάδας. Ανάδειξη πρόθεσης επιστροφής των Απόντων στην εκπαίδευση με σκοπό την εύρεση εργασίας και καταγραφή δεδομένων σχετικά με τη συνεισφορά αυτής στην αντιμετώπιση ανεργίας - Τσέλιου, Λαμπρίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η ομάδα των Neets (Υoung People Νot in Εducation, Εmployment or Τraining) ηλικίας 16-24 ετών αποτελεί πλέον, λόγω οικονομικών συγκυριών, μία κατηγορία ευπαθούς ομάδας. Οι νέοι που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης και απασχόλησης είναι εμφανώς ευάλωτοι και υφίστανται έντονα τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης ζώντας στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Στην Ελλάδα αξιοσημείωτο είναι πως είναι οι πιο μορφωμένοι απόντες σε σχέση με άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ καθώς ένα μεγάλο ποσοστό είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα χαρακτηριστικά της ομάδας ποικίλουν, οι βασικότερες κατηγορίες είναι: μακροχρόνια άνεργοι που δε συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, νέοι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο λόγω πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, νέοι χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα που ζητά η αγορά εργασίας και επίσης νέοι μετανάστες. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της ομάδας περιγραφικά εντοπίζοντας στοιχεία μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης και επίσης να διερευνήσει τυχόν σχέση σχετικά με την πρόθεση των NEETS να επιστρέψουν την εκπαίδευση- κατάρτιση με σκοπό την εύρεση εργασίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 011825-011826 cd
Keywords: Νεολαία -- Απασχόληση -- Ελλάδα; Ανεργία -- Ελλάδα; Σχολική αποτυχία -- Ελλάδα; Σχολική διαρροή -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κοινωνία -- Ελλάδα; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση -- Ελλάδα; Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας -- Ελλάδα; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα; Ανεργία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα