Διερεύνηση της μετάβασης σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Προτάσεις και λύσεις για το Δήμο Καλαμάτας - Παπαδολιοπούλου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η βελτίωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος είναι στις μέρες μας ένα από τα πρωτεύοντα ζητήματα όλων των χωρών του πλανήτη. Η αύξηση της παραγωγής των αστικών στερεών απορριμμάτων δημιουργεί πολλά προβλήματα και ιδιαίτερα η διαχείριση αυτών και στο περιβάλλον αλλά και στη ζωή των ανθρώπων. Για να εξασφαλιστεί η ισορροπία του περιβάλλοντος και να μειωθούν τα απόβλητα η πολιτεία έχει υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης το οποίο ονομάζεται Κυκλική Οικονομία και στα πλαίσια της οποίας εξασφαλίζονται φυσικοί πόροι και επαναχρησιμοποιούνται πρώτες ύλες γεγονός που επιφέρει και οικονομικά οφέλη. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η τωρινή κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα στα πλαίσια της Κυκλικής Οικονομίας και ακολουθώντας το Θεσμικό πλαίσιο όπως το έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης και η υφιστάμενη κατάσταση στο Δήμο Καλαμάτας. Σκοπός είναι να παρουσιαστούν τα οφέλη του συγκεκριμένου μοντέλου διαχείρισης στερεών αποβλήτων και μέσα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε να φανεί πόσο σημαντικό είναι οι πολίτες κάθε δήμου να έχουν περιβαλλοντικές γνώσεις, να είναι ευαισθητοποιημένοι και να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις σχετικές δράσεις για τη διαχείριση του περιβαλλοντικού ζητήματος που συνδέεται με τα απόβλητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγια σε 100 πολίτες του Δήμου Καλαμάτας και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για τις γνώσεις των δημοτών φαίνεται όμως ότι χρειάζεται περισσότερη ενεργοποίηση για να συμμετέχει στις σχετικές ενέργειες του δήμου.
Investigating the trasition to an intergrated solid waste management system in the contex of the circular economy. Proposals and solutions for the Municipality of Kalamata
Αρ. Εισ.: 135 cd
Keywords: Αστικά στερεά απόβλητα; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Δήμος Καλαμάτας; Απορρίμματα και διάθεση απορριμμάτων -- Διαχείριση -- Δήμος Καλαμάτας; Απορρίμματα και διάθεση απορριμμάτων -- Ανακύκλωση -- Δήμος Καλαμάτας; Κυκλική οικονομία; Απορρίματα; Περιβάλλον; Διαχείριση απορριμμάτων; Αστικά στερεά απόβλητα; Κυκλική οικονομία; Ανακύκλωση; Environment; Waste management; Urban solid waste; Recycling; Circular economy