Ηγεσία για τη μάθηση - Πατρώνας, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η μάθηση των μαθητών και η μέσω αυτής βελτίωση της ζωής τους, αποτελεί τον κεντρικό στόχο της σχολικής εκπαίδευσης. Καθοριστικό ρόλο για την εκπλήρωση του στόχου αυτού επιτελεί η σχολική ηγεσία ως ο σημαντικότερος σύνδεσμος ανάμεσα στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και στους παράγοντες της σχολικής εκπαίδευσης. Η παρούσα εργασία διερευνά τη σχέση της ηγεσίας με τη μάθηση, στην ελληνική δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κυρίως των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών και του σχολείου ως σύστημα. Στόχοι της έρευνας ήταν η περιγραφή του νοήματος που αποδίδουν οι εκπαιδευτικοί στην ηγεσία για τη μάθηση, η εκτίμηση του βαθμού αλληλεπίδρασης ηγεσίας και μάθησης για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς ή μέλη της κοινότητας και η αποτίμηση του βαθμού επικέντρωσης της σχολικής ηγεσίας στη μάθηση πάνω σε οκτώ άξονες, όπως αυτοί αναδείχθηκαν από τη βιβλιογραφική επισκόπηση. Η ποσοτική αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, από εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κορινθίας. Η αναζήτηση ενός ερευνητικού εργαλείου αποτίμησης της κατευθυντικότητας και του αντικτύπου της ηγεσίας στη μάθηση, αποτελεί μία ερευνητική πρόταση, με στόχο την ανατροφοδότηση και τον αναστοχασμό σε επίπεδο εκπαιδευτικού συστήματος, σχολικής μονάδας ή και σε ατομικό-επαγγελματικό επίπεδο. Από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι ισχυροί άξονες σύνδεσης της ηγεσίας με τη μάθηση είναι η αναγνώριση της μάθησης ως βασικής αποστολής των εκπαιδευτικών, η εστίαση στη μάθηση, οι προσπάθειες βελτίωσης των μαθησιακών συνθηκών και η επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών. Αντίθετα, ασθενής σύνδεση, παρατηρήθηκε στην κοινή προσέγγιση της ευθύνης, στην κατανεμημένη ηγεσία, στην κατανόηση του πλαισίου και στο διάλογο. Πραγματοποιήθηκε μελέτη των συσχετίσεων των μεταβλητών, συγκρίσεις μεταξύ των υποομάδων του δείγματος και κατάταξη των αξόνων σύνδεσης ηγεσίας και μάθησης ως προς το βαθμό ερμηνείας της συνολικής μεταβλητότητας. Τέλος, συζητείται ως έκβαση, η διατύπωση προτάσεων για την εκπαιδευτική πολιτική και για περαιτέρω έρευνα.
Αριθμός Εισαγωγής: 012983 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία; Μάθηση; Ηγεσία για τη μάθηση