Ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στην αγορά εργασίας. Συγκριτική ανάλυση των πολιτικών ενσωμάτωσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας - Δήμας, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει μια συγκριτική ανάλυση των πολιτικών ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εξετάζει τα νομοθετικά πλαίσια, τις προκλήσεις εφαρμογής και τις βέλτιστες πρακτικές και στις δύο χώρες, αντλώντας πληροφορίες από την υπάρχουσα βιβλιογραφία και τις διεθνείς συμβάσεις όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ενώ και οι δύο χώρες έχουν ισχυρά νομικά πλαίσια, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην επιβολή της πολιτικής και η Ιταλία αγωνίζεται με περιφερειακές ανισότητες και υψηλά ποσοστά ανεργίας. Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της ολοκληρωμένης εφαρμογής πολιτικής, των αλλαγών κοινωνικής συμπεριφοράς και της προσαρμοστικότητας των πολιτικών στα τοπικά πλαίσια. Προτείνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την υιοθέτηση πτυχών της ολοκληρωμένης προσέγγισης της Ιταλίας, ιδίως όσον αφορά την παροχή κινήτρων στους εργοδότες και τη δημιουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών απασχόλησης. Η μελέτη τονίζει την ανάγκη για συνεχή έρευνα, δεδομένης της εξελισσόμενης φύσης των πολιτικών για την αναπηρία και των κοινωνικών στάσεων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013917 cd
Keywords: Άτομα με αναπηρίες -- Απασχόληση -- Ελλάδα; Άτομα με αναπηρίες -- Απασχόληση -- Ιταλία; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα; Αγορά εργασίας -- Ιταλία; Εργασιακή πολιτική -- Ελλάδα; Εργασιακή πολιτική -- Ιταλία; Ένταξη ατόμων με αναπηρία; Πολιτικές αγοράς εργασίας; Ελλάδα; Ιταλία; Συγκριτική ανάλυση; Disability integration; Labor market policies; Greece; Italy; Comparative analysis