Ευριπίδου Κύκλωψ - Παπαγιαννοπούλου, Αιμιλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα μελέτη σκοπό έχει να αναδείξει τα σημαντικότερα στοιχεία του μοναδικού ακέραια σωζόμενου σατυρικού δράματος του Ευριπίδη Κύκλωψ. Στην εισαγωγή, αρχικά, γίνεται ιστορική αναδρομή και εξετάζονται τα θέματα του σατυρικού δράματος αλλά και η λειτουργία του. Στη συνέχεια, δίνεται έμφαση στο χορό των σατύρων και γίνεται σύγκριση του είδους με την τραγωδία και την κωμωδία, καθώς και τις επιρροές που έχει λάβει το ένα είδος από το άλλο. Έπειτα, αναλύεται η πολιτική διάσταση και γίνεται προσπάθεια χρονολόγησης του. Στο τελευταίο μέρος της εισαγωγής, γίνεται αναφορά στους τρείς μεγάλους τραγωδιογράφους, Αισχύλο, Σοφοκλή και Ευριπίδη. Στο κύριο μέρος, συγκρίνεται ο Κύκλωπας του Ευριπίδη με την Κυκλώπεια του Ομήρου και γίνεται εκτενής αναφορά στα πρόσωπα του έργου, Οδυσσέα, Κύκλωπα, Σιληνό, Σατύρους. Μετά από αυτά, γίνεται προσπάθεια προσέγγισης του χωροχρόνου και αναλύεται το έργο στο σύνολο του. Τέλος, δίνεται επίλογος με συμπεράσματα και βιβλιογραφία.
Keywords: Ευριπίδης , 480-406 π.Χ. -- Ερμηνεία και κριτική; Ευριπίδης , 480-406 π.Χ. -- Κύκλωψ; Ελληνικό δράμα (Σατυρικό δράμα) -- Ιστορία και κριτική; Κύκλωπες (Ελληνική μυθολογία) -- Δράμα; Κύκλωψ; Ευριπίδης; Σατυρικό δράμα; Σάτυροι; Σιληνός; Σατυρική οικογένεια; Cyclops; Euripides; Satyr drama; Satyrs; Silinos; Satyr family