Η ψηφιοποίηση στην Ευρώπη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων ως εργαλείο για την ενίσχυση της απασχόλησης - Μέξη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έγινε προσπάθεια προσδιορισμού της έννοιας της ψηφιοποίησης στα πλαίσια εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ως εργαλείο ενίσχυσης της απασχόλησης και η επιπτώσεις της εφαρμογής της στην κοινωνία. Αφού πρωταρχικά δόθηκε ο ορισμός της έννοιας, έπειτα ερευνήθηκε η εξέλιξη της θεσμοθέτησης της ψηφιοποίησης επ αγαθώ της κοινωνίας από την ίδρυση της ΕΕ μέχρι την ψήφιση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (έτος 2017) και η εξέλιξη μέχρι τη σημερινή εποχή, όσον αφορά τον τομέα της απασχόλησης. Εν συνεχεία ερευνήθηκε πώς και σε ποια βήματα έχουν προχωρήσει κάποιες από τις χώρες της ΕΕ, ώστε να ενσωματώσουν την ψηφιοποίηση στον τομέα της εργασίας των πολιτών που διαβιούν σε αυτές και γίνεται εκτενής αναφορά σε πρωτοβουλίες που λήφθηκαν στην Ελλάδα σε εφαρμογή των όσων όρισε ο ΕΠΚΔ, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο (δημιουργία Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο συντονίζει όλο το έργο της εφαρμογής της ψηφιοποίησης σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, όπως εκπαίδευση, υγεία, οικονομία κλπ), όσο και σε εμβληματικές επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη για την προαγωγή του βίου των πολιτών. Έπειτα, ερευνήθηκαν όχι μόνο οι θετικές επιπτώσεις της σε κοινωνικό επίπεδο ως προς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αύξηση και βελτίωση της παραγωγής των επιχειρήσεων, ως προς τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας για τους νέους, αλλά και οι αρνητικές επιπτώσεις σε κοινωνικό επίπεδο στο χώρο της εργασίας όσον αφορά την αύξηση των ωρών απασχόλησης του εργαζόμενου εκτός του ωραρίου εργασίας, την διάκριση μεταξύ φύλων, την στέρηση επιπλέον μισθού ή επιδομάτων, την μισθολογική πόλωση, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και την αντικατάσταση του ανθρώπου από τις μηχανές. Τέλος γίνεται αναφορά σχετικά με το πώς η πανδημία του covid 19 επιτάχυνε τις εξελίξεις προς την υιοθέτηση της ψηφιακής μορφής εργασίας σε πολλαπλά επίπεδα όπως και εκείνο της απασχόλησης και ακολουθούν τα συμπεράσματα, στα οποία τελικά αποφαίνεται η συντάξασα την παρούσα εργασία για το αν η ψηφιοποίηση είναι τελικά ωφέλιμη ή βλαπτική για την κοινωνία, όσον αφορά την απασχόληση.
Αριθμός Εισαγωγής: 013773 cd
Keywords: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση -- Ελλάδα; Διαδίκτυο -- Ελλάδα; Διαδίκτυο στη δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Απασχόληση, Προοπτικές της -- Ελλάδα; Εργασία και εργαζόμενοι -- Ελλάδα; Αγορά εργασίας -- Ελλάδα; COVID-19 (Ασθένεια) -- Οικονομικές απόψεις -- Ελλάδα; Ψηφιοποίηση; Έθνη - κράτη; Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων; Ελληνικό Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης; Κοινωνικές επιπτώσεις; Εμβληματικές επενδύσεις; Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων; COVID-19; Ενιαία αγορά; Συνεργατική οικονομία; Καταπολέμηση ανεργίας; Δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας; Digitization; Nation - states; European Pillar of Social Rights; Greek Ministry of Digital Governance; Social impact; Flagship investments; Safeguarding labor rights; Covid-19; Single market; Collaborative economy; Unemployment