Η επίδραση του κλασικού αθλητισμού στην αντιλαμβανόμενη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία - Μίχος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ένας δραστήριος και ενεργός τρόπος ζωής σε άτομα με σωματικές, αισθητηριακές και νοητικές αναπηρίες συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη σε σωματικό, συναισθηματικό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο, προάγοντας την ποιότητα της ζωής τους. Παρά όμως την προφανή χρησιμότητα της άθλησης, ο αριθμός των ΑμεΑ που δεν ασκούνται είναι επικίνδυνα μεγάλος, ενώ οι ευκαιρίες συμμετοχής σε προγράμματα άσκησης ή στην αθλητική αναψυχή είναι περιορισμένες. Κατά συνέπεια παραμένουν αναξιοποίητα τα ψυχοκινητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά ευεργετήματα του αθλητισμού για τα άτομα με αναπηρία. Στην παρούσα μελέτη, μέσω ποιοτικής έρευνας, με την μέθοδο της ημιδομημένης συνέντευξης, καταγράφηκαν οι απόψεις και οι αντιλήψεις δέκα (10) ατόμων με αναπηρία σχετικά με την επίδραση του Κλασικού αθλητισμού στην αντιλαμβανόμενη ποιότητα ζωής τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υιοθέτηση της δια βίου άσκησης για την υγεία, στον σωματικό τομέα, μειώνει τον κίνδυνο δευτερογενών προβλημάτων υγείας, ελαττώνει τη νοσηρότητα, παρέχει ζωτικότητα, αναζωογόνηση και ευεξία, ενώ ενισχύει την λειτουργικότητα, τα επίπεδα κινητικότητας, την ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης, την αυτονομία και τον ανεξάρτητο τρόπο διαβίωσης. Στον ψυχολογικό τομέα, ο στίβος αναστέλλει την αδράνεια, την κατάθλιψη, την απομόνωση, την κοινωνική απόσυρση. Προάγει την αυτοεικόνα, τη θετική αυτοαντίληψη, εδραιώνει τη συναισθηματική ισορροπία και ευεξία. Δημιουργεί μια ψυχική ανθεκτικότητα ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, την επανάκτηση του αυτοσεβασμού. Στον κοινωνικό τομέα παρατηρείται μια ποιοτική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, προάγεται η κοινωνική συναναστροφή μέσω της εξωστρέφειας και της ανάπτυξη θετικών διαπροσωπικών σχέσεων. Ενισχύεται η κοινωνική ταυτότητα, νοηματοδοτείται η καθημερινότητα, επαναπροσδιορίζεται η ζωή. Η μελέτη υποστηρίζει την άποψη ότι η ενασχόληση με τα προσαρμοσμένα αγωνίσματα του Κλασικού αθλητισμού δύναται να ενισχύσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία.
The impact of track and field on the perceived quality of life of people with disabilities
Keywords: Φυσική αγωγή για άτομα με ειδικές ανάγκες; Κινητική μάθηση; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός - Κοινωνικές απόψεις; Αθλητισμός - Ψυχολογικές απόψεις; Ποιότητα ζωής - Έρευνα; Physical education for people with disabilities; Motor learning; Sports for people with disabilities; Sports - Social aspects; Sports - Psychological aspects; Quality of life - Research; Ποιότητα ζωής; Αναπηρία; Κλασικός αθλητισμός; Quality of life; Disability; Track and field