Διαδικασίες επιλογής διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων. Μελέτη περίπτωσης - Λιακοπούλου, Ευστρατία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2008)
Οι νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες έχουν θέσει το αίτημα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ποιοτικού και αποτελεσματικού σχολείου. Έχουν αναβαθμίσει, κατ' επέκταση , τις απαιτήσεις του διευθυντικού ρόλου της σχολικής μονάδας και έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη τη ς αντικειμενικής και αξιοκρατικής επιλογής. Η παρούσα έρευνα εστιάζε ι στον πρόσφατο Ν.3467/2006 (ΦΕΚ 128, τ .Α') που χρησιμοποιήθηκε το έτος 2007 για τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων. Αφορά τη μελέτη και ανάλυση μίας περίπτωσης και, συγκεκριμένα, τα δεδομένα από τη διαδικασία επιλογής διευθυντών/ντριών έτους 2007 στη Διεύθυνση Δ/θμιας Ε κπ/σης νομού Αρκαδίας. Περιλαμβάνει την επεξεργασία των στοιχείων με χρήση στατιστικών μεθόδων. Στόχος είναι η διερ εύνηση του ποιοι ε ίναι οι καθοριστικοί παρ άγοντες για την επιλογή, ποια είναι η ουσιαστική βαρύτητα των κριτηρίων επιλογής και ποια είναι η αποτελεσματικότητα του θ εσμικού πλαισίου επιλογής , σε σχέση με τις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και επιταγές που δημιουργούν καινούριες απαιτήσεις για το διευθυντικό ρόλο της σχολικής μονάδας. Τα αποτελέ σματα της έ ρευν ας ανέδειξαν σαν καθορ ιστικούς παράγοντες για την επιλογή, κυρίω ς την υπηρ εσ ιακή κατάσταση και διδακτική εμπειρία και στη συνέχεια, την προσωπικότητα και γενική συγκρότηση του/ης υποψηφίου/ας και την πρότερη άσκηση διοικητικών καθηκόντων. Η επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση δεν αποτελεί καθοριστικό πα ρ άγοντα για την επιλογή . Το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας , που εκτιμάται με τη διαδικασία τη ς συνέντευξης , δε βρέθηκε να επηρεάζεται από κανένα άλλο μετρ1Ίσιμο χαρακτηριστικό. Εν ισχύεται έτσι η προβληματική για τη μη αντικειμενικ1Ί και αξιόπιστη μέτρησή του. Η αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου επ ιλογής είναι πολύ χαμηλή και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του διευθυντικού ρόλου της σχολικής μονάδας. Προτείνουμε κατά συν έπεια, την καταγραφή των απαιτήσεων του διευθυντικού ρόλου και την προσα ρμογή του θεσμικού πλαισίου στις επιταγές αυτές . Η παντοκρατορία τη ς αρχαιότητας και της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων χρειάζεται να δώσουν τη θέση τους στην κατάλληλη διοικητική και παιδαγωγική κατάρτιση και ετοιμότητα του/της σύγχρονου/ης διευθυντή/ντριας σχολικής μονάδας και σε αντικειμενικές, μετρ1Ίσιμες και αξιόπιστες διαδικασίες επιλογής.
Μ.Δ.Ε. 24
Keywords: Διευθυντές σχολείων; Διευθυντές; Ηγεσία; Σχολεία; Επιλογή; Διοίκηση; Έρευνα; Ανάλυση