Το θέατρο της Επινόησης ως μέσο διαχείρισης του άγχους σε ομάδες ενηλίκων. - Ελευθερίου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο να μελετήσει πώς το θέατρο της επινόησης μπορεί να «λειτουργήσει» ως μέσο διαχείρισης του άγχους σε ομάδες ενηλίκων. Το θέατρο της επινόησης είναι η ανεξάρτητη μεταβλητή στην έρευνα, η οποία εφαρμόζεται σε ομάδες ενηλίκων, για να διαπιστωθεί κατά πόσο επηρεάζει ή βοηθάει (θετικά ή αρνητικά) στην διαχείριση του άγχους. Ακόμη, παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο του θεάτρου της επινόησης, του άγχους, των επιστημών που μελετούν το άγχος και την ανθρώπινη συμπεριφορά καθώς και τα είδη θεάτρου που έχουν κοινά χαρακτηριστικά ή «δανείζουν» τεχνικές και στοιχεία, στο θέατρο της επινόησης. Ο αυτοσχεδιασμός είναι το από τα βασικότερα σημεία ανάλυσης στην παρούσα εργασία (στο θεωρητικό μέρος). Όσον αφορά την έρευνα, χρησιμοποιείται η μεικτή μέθοδος, η οποία «ταιριάζει» ποιοτικά και ποσοτικά μέσα συλλογής δεδομένων, πραγματοποιείται δηλαδή «Τριγωνοποίηση» των μεθόδων. Η μελέτη των δεδομένων και η επεξεργασία των ευρημάτων αποδεικνύει πως το θέατρο της επινόησης, συμβάλλει θετικά στη διαχείριση του άγχους στις ομάδες των ενηλίκων. Είναι δηλαδή σημαντικό και αξιόπιστο μέσο διαχείρισης του άγχους καθώς συμβάλλει επίσης στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, στην αποδοχή της διαφορετικότητας, στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης, του αυτοελέγχου και της συναισθηματικής ευελιξίας, στην καλλιέργεια της κοινωνικοποίησης, της θεατρικής αγωγής και τέλος στην ενδυνάμωση της δυναμικής της ομάδας.
Keywords: Θέατρο; Επινόηση; Αυτοσχεδιασμός; Άγχος; Μέθοδος; Τριγωνοποίηση; Ενήλικες; Διαχείρηση άγχους; Κοινωνικοποιήση; Ενσυναίσθηση; Αυτοεκτίμηση; Τεχνικές; Μέσο; Ομάδα; Θέατρο; Επινόηση; Αυτοσχεδιασμός; Άγχος; Μέθοδος; Τριγωνοποίηση; Ενήλικες; Διαχείρηση άγχους; Κοινωνικοποίηση; Ενσυναίσθηση; Αυτοεκτίμηση; Τεχνικές; Μέσο; Ομάδα