Η εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του Χαρίλαου Τρικούπη - Κούκη, Αθηνά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στην ιστορική πορεία διαφόρων κοινωνιών και κρατών ανά τον κόσμο, υφίστανται κατά διαστήματα κάποιες προσωπικότητες και άτομα που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και ευθύνης που με την δράση και το έργο τους, είναι δυνατόν να επηρεάσουν γενικότερα, κατά τρόπο καθοριστικό, την πορεία αυτών των κοινωνιών. Η επιρροή τους πολλές φορές μπορεί να έχει ένα θετικό χαρακτήρα, μπορεί όμως σε κάποιες άλλες περιπτώσεις να έχει ακόμα και έναν αρνητικό αντίκτυπο, του οποίου μάλιστα οι συνέπειες μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες και να αποτελέσουν ένα είδος «βαριάς» σκιάς και παρακαταθήκης για πολλές δεκαετίες ή και αιώνες αργότερα. Ως προς την περίπτωση του ελληνικού κόσμου αντίστοιχα, μια τέτοια επιρροή σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, θα μπορούσε να πει κάποιος, πως ήταν εκείνη του πολύ σημαντικού πολιτικού του 19ου αιώνα Χαρίλαου Τρικούπη. Ενός πολιτικού, ο οποίος μέσα από το μεταρρυθμιστικό του έργο, θα έθετε τις βάσεις για την δημιουργία στην χώρα μιας σειράς συγκεκριμένων βασικών υποδομών που αφορούσαν πεδία, όπως οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές και συνακόλουθα η οικονομία, το εμπόριο, η εθνική άμυνα και οι οποίες ήδη από εκείνη την περίοδο είχε καταστεί σαφές, πως ήταν αναγκαίες αναφορικά με την πρόοδο της χώρας και την πορεία της προς το μέλλον και τις νέες ανάγκες που άρχιζαν να αναδύονται σε παγκόσμια κλίμακα. Πέραν όμως αυτού του μεταρρυθμιστικού έργου, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη υπήρξε άμεσα συνδεδεμένο με μια σειρά συγκεκριμένων κινήσεων και πολιτικών και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, που αποτελούν το βασικό αντικείμενο εξέτασης στην συγκεκριμένη έρευνα και υπήρξαν το αποτέλεσμα υπολογισμών που είχαν βασιστεί σε μια σειρά γεωπολιτικών ισορροπιών και πραγματικοτήτων της περιόδου εκείνης και που είχαν καθορίσει παράλληλα και την στάση των κυβερνήσεων του Χαρίλαου Τρικούπη απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έναντι των δυτικών Μεγάλων Δυνάμεων ή ως προς το Μακεδονικό Ζήτημα.
Foreign affairs policy of Charilaos Trikoupis governments
Keywords: Τρικούπης, Χαρίλαος--1832-1896; Ελλάδα--Πολιτική και διακυβέρνηση; Ελλάδα--Εξωτερικές σχέσεις; Εξωτερική Πολιτική; Αναδιοργάνωση Ενόπλων Δυνάμεων; Χαρίλαος Τρικούπης