Συγκριτική αξιολόγηση των κρατών μελών της Ε.Ε. που εντάχθηκαν σε μηχανισμό στήριξης : Η περίπτωση της Ιρλανδίας και της Κύπρου - Μίχας, Σταμάτιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην παρούσα εργασία αναλύονται οι μακροοικονομικές συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007, που ομολογουμένως αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία, ακόμη και από το Κράχ του 1929. Ορόσημο, αποτέλεσε η κατάρρευση του αμερικανικού κολοσσού Lehman Brothersσε συνδυασμό με την στεγαστική κρίση λόγω των ενυπόθηκων δανείων στις Η.Π.Α. Η κρίση όπως ήταν φυσικό επεκτάθηκε στην Ευρώπη πλήττοντας ιδιαίτερα τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία αλλά και η Κύπρος. Η εργασία αυτή εστιάζει σε δύο χώρες, την Ιρλανδία και την Κύπρο, κάνοντας δηλαδή σύγκριση πώς η κρίση επηρέασε ταυτόχρονα χώρες από τον ισχυρό βορρά αλλά και από τον αδύναμο νότο. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν ως βασικό κοινό τους χαρακτηριστικό ότι η κρίση ήταν τραπεζικής φύσεως.Oι δύο χώρες εισήλθαν σε περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής και σε πρόγραμμα λιτότητας, οι συνέπειες των οποίων για τους πολίτες, ήταν μεταξύ άλλων, ανεργία, ύφεση, περικοπή μισθών. Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά θεωρήθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένα από το Δ.Ν.Τ. και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι αποτέλεσαν τους χρηματοδότες της διάσωσης τους. Τέλος, περιγράφεται η επιστροφή τους στις διεθνείς αγορές αλλά και η ανάδειξή τους σε αναπτυσσόμενα χρηματοπιστωτικά κέντρα.
Comparative assessment of member states of the E.U. which joined in the support mechanism : the cases of Ireland and Cyprus
Keywords: Παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση; Οικονομική ύφεση; Ιρλανδία--Οικονομικές συνθήκες; Κύπρος--Οικονομικές συνθήκες; Χρηματοπιστωτική κρίση; Ύφεση; Ευρωζώνη; Ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών; Δημοσιονομικό έλλειμα