Η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση ως μέσο προώθησης της φιλαναγνωσίας στη σχολική ηλικία - Χριστοδούλου, Ευανθία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά την προώθηση της φιλαναγνωσίας μέσω της Δραματικής Τέχνης στην εκπαίδευση σε μαθητές Δ΄τάξης Δημοτικού. Πρόκειται για μελέτη περίπτωσης που πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες Μάρτιο με Ιούνιο του 2024, στο 174ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, όπου εφαρμόστηκαν δέκα θεατροπαιδαγωγικές παρεμβάσεις. Στην παρούσα έρευνα εφαρμόστηκε ποιοτική ερευνητική προσέγγιση και ειδικότερα η στρατηγική της μελέτης περίπτωσης, αφού κρίθηκε ως η πιο κατάλληλη για την πιο άμεση παρατήρηση και καταγραφή των ερευνητικών δεδομένων και την αυθεντική προσέγγιση του βολικού δείγματος το οποίο αποτελείτο από είκοσι συμμετέχοντες μεταξύ εννέα και δέκα ετών. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το ημερολόγιο της ερευνήτριας, οι σημείωσεις (ή παρατηρήσεις) της κριτικής φίλης, οι συνεντεύξεις και τα τεκμήρια των συμμετεχόντων. Το αποτέλεσμα των αναλύσεων φανέρωσε πως είναι εφικτή η προώθηση της φιλαναγνωσίας και συνεπώς η ενίσχυσή της μέσω των τεχνικών της Δραματικής Τέχνης στην εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε η ανάπτυξη κάποιων δεξιοτήτων όπως της συνεργασίας, της δημιουργικότητας, της φαντασίας, της λεκτικής και σωματικής έκφρασης.
Keywords: Δραματική τέχνη; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Φιλαναγνωσία; Ποιοτική έρευνα; Μελέτη περίπτωσης; Φιλαναγνωσία, Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση, σχολική ηλικία, ποιοτική έρευνα, μελέτη περίπτωσης