Το εκπαιδευτικό δράμα και η στάση των μαθητών απέναντι στο μάθημα της Ιστορίας: Μία έρευνα δράσης στο 2ο ΓΕΛ Περιστερίου - Πετροκοκκίνου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα εργασία μελετά τη στάση των μαθητών απέναντι στο μάθημα της Ιστορίας στη Γ΄ λυκείου σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό δράμα. Πρόκειται για μία έρευνα δράσης που έλαβε χώρα στο 2ο ΓΕΛ Περιστερίου κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017. Προκειμένου να μελετηθεί λοιπόν, η συσχέτιση του εκπαιδευτικού δράματος με τη στάση των μαθητών απέναντι στην Ιστορία σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν 14 παρεμβάσεις εκπαιδευτικού δράματος μίας ή δύο διδακτικών ωρών. Το ερευνητικό δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν δύο τμήματα Γ΄ λυκείου, ένα πειραματικό τμήμα με 25 μαθητές και ένα τμήμα ελέγχου με 21 μαθητές. Στο πρώτο τμήμα πραγματοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις από την ερευνήτρια ως εκπαιδευτικού της τάξης, ενώ στο δεύτερο τμήμα η διδασκαλία της Ιστορίας πραγματοποιήθηκε με τον παραδοσιακό, δασκαλοκεντρικό τρόπο με βάση το σχολικό εγχειρίδιο από άλλη συνάδελφο του σχολείου. Ως προς τα ερευνητικά εργαλεία επιλέχθηκε συνδυασμός ποσοτικών και ποιοτικών μέσων. Δόθηκε ερωτηματολόγιο, που συμπληρώθηκε και από τα δύο τμήματα πριν και μετά τις παρεμβάσεις εκπαιδευτικού δράματος, πραγματοποιήθηκε ομαδική συνέντευξη της πειραματικής ομάδας μετά τις παρεμβάσεις από την ερευνήτρια και διατηρήθηκε ημερολόγιο συμμετοχικής παρατήρησης από την ίδια. Το ερωτηματολόγιο αυτό σχεδιάστηκε με βάση τα ερωτηματολόγια των Adey και Biddulph και των Harris και Haydn και μελέτησε τη στάση των μαθητών ως προς έξι παραμέτρους: το αν αρέσει το μάθημα στους μαθητές, την απόλαυση, τη χρησιμότητά του, τη σημασία του, το ενδιαφέρον που προκαλεί στους μαθητές και τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα. Τα συμπεράσματα της έρευνας κατέδειξαν τη σημασία του εκπαιδευτικού δράματος και τη χρησιμότητα της παρέμβασης στη διαμόρφωση θετικής στάσης των μαθητών απέναντι στο μάθημα της Ιστορίας. Η στάση των μαθητών της πειραματικής ομάδας βελτιώθηκε σημαντικά και ήταν σημαντικά καλύτερη από την αντίστοιχη των μαθητών της ομάδας ελέγχου. Η έρευνα φιλοδοξεί να αποτελέσει το έναυσμα για την πραγματοποίηση μεγαλύτερων ερευνών στο μέλλον με δυνατότητα γενίκευσης, που θα μελετούν την επίδραση του εκπαιδευτικού δράματος στη στάση των μαθητών προς την Ιστορία.
Keywords: Δράμα στην εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Ιστορική Ενσυναίσθηση; Δευτεροβάθμια εκπάιδευση; Έρευνα δράσης; Δράμα στην εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Ιστορική Ενσυναίσθηση; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Έρευνα δράσης