Η επίδραση της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευσης στις διαπροσωπικές σχέσεις παιδιών προσχολικής ηλικίας. Μια έρευνα δράσης στο 1ο νηπιαγωγείο Λυγουριού του νομού Αργολίδας. - Δέδε, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια διερεύνησης τρόπων ενίσχυσης των διαπροσωπικών δεξιοτήτων μαθητών προσχολικής ηλικίας, με την αξιοποίηση μεθόδων Δραματικής Τέχνης. Μέσα από τον σχεδιασμό εμπειρικής έρευνας και την εφαρμογή δομημένων δράσεων με μετρήσιμα αποτελέσματα η παρούσα έρευνα αξιοποιεί την ποσοτική προσέγγιση με τη χρήση σταθμισμένου ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο λόγω της ιδιαιτερότητας της ηλικιακής ομάδας του δείγματος απευθύνεται και συμπληρώνεται από εκπαιδευτικούς. Το δείγμα της έρευνας δράσης αποτέλεσαν νήπια που φοιτούσαν στο νηπιαγωγείου του Λυγουριού Αργολίδας κατά το σχολικό έτος 2019-2020. Την πειραματική ομάδα με πληθυσμό 15 παιδιά ηλικίας 5 έως 6 ετών αποτέλεσαν οι μαθητές του ολοήμερου τμήματος ενώ την ομάδα ελέγχου με πληθυσμό 15 παιδιά αντίστοιχης ηλικίας 5 έως 6 ετών αποτέλεσαν τα παιδιά που φοιτούσαν στο πρωινό τμήμα του συγκεκριμένου νηπιαγωγείου. Στην πειραματική ομάδα διενεργήθηκαν 12 προγραμματισμένες παρεμβάσεις κατά το σχολικό έτος 2019-2020 με τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση για την ενδυνάμωση των διαπροσωπικών δεξιοτήτων των παιδιών που συμμετείχαν .Ως μέσο συλλογής δεδομένων αξιοποιήθηκε η ελληνική έκδοση του Ερωτηματολογίου Δυνατοτήτων και Δυσκολιών για τους Εκπαιδευτικούς. (Strengths and Difficulties Questionnaire-SDQ) στη σύντομη μορφή του. Πρόκειται για ένα δομημένο ερωτηματολόγιο, το οποίο ως ψυχομετρικό εργαλείο αξιολογεί τις δυνατότητες και τις δυσκολίες των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Μετά τη συλλογή και ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων, τα ευρήματα έδειξαν σημαντική ενίσχυση των διαπροσωπικών δεξιοτήτων των παιδιών που συμμετείχαν στην πειραματική ομάδα μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων σε σύγκριση με τα παιδιά που συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου. Η εργασία αποτελείται από δυο κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αφορά στην βιβλιογραφική επισκόπηση εμπειρικών ερευνών σε θεματικά πεδία συναφή ως προς το αντικείμενο της έρευνας, ενώ στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται και περιγράφεται ο σχεδιασμός της ερευνητικής διαδικασίας, καθώς και ο τρόπος συλλογής και ανάλυσης των δεδομένων. Σε επόμενες υποενότητες αναλύονται τα συμπεράσματα και γίνονται προτάσεις για περαιτέρω μελέτη. Λέξεις-Κλειδιά: Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (ΔΤΕ), κοινωνικές δεξιότητες νηπίων , διαπροσωπικές σχέσεις νηπίων, έρευνα δράσης
The contribution of Dramatic Artin Education on the interpersonal relationships of preschool children. An action research conducted in the 1st nursery school of Ligourio, Argolida.
Keywords: Δραματικό παιχνίδι; Εκπαιδευτικό δράμα; Προσχολική ηλικία; Κοινωνικές δεξιότητες; Διαπροσωπικές σχέσεις; Έρευνα δράσης; Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση (ΔΤΕ), κοινωνικές δεξιότητες νηπίων , διαπροσωπικές σχέσεις νηπίων, έρευνα δράσης