Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό: Συνέχειες και ασυνέχειες στη διδασκαλία της γλώσσας. - Καρβουντζή, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα εργασία διερευνά τις απόψεις 15 νηπιαγωγών της Κορινθίας, σχετικά με το ζήτημα της γλωσσικής μετάβασης των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Προσεγγίζοντας το ζήτημα της μετάβασης οικοσυστημικά εξετάζονται η συνέχεια και συνοχή των Αναλυτικών Προγραμμάτων στο μάθημα της γλώσσας, αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών των δυο εκπαιδευτικών χώρων. Διερευνώνται οι ανασταλτικοί παράγοντες μιας ομαλής γλωσσικής μετάβασης των παιδιών από την προσχολική στην πρώτη σχολική εκπαίδευση, η επίγνωση και η εφαρμογή των αρχών του αναδυόμενου γραμματισμού στη διδασκαλία της γλώσσας και αποτυπώνονται οι θέσεις των νηπιαγωγών για τη γλωσσική ετοιμότητα των παιδιών στις απαιτήσεις του μαθήματος της Α΄ Δημοτικού. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αναμόρφωση και ο εμπλουτισμός των Αναλυτικών Προγραμμάτων για τη γλώσσα θεωρείται απαραίτητη στην επίτευξη συνέχειας και συνοχής στην γλωσσική προσέγγιση και τη διδακτική μεθοδολογία. Επίσης, αναγκαία χαρακτηρίζεται η αποσαφήνιση στη διατύπωση των γλωσσικών στόχων, καθώς διαπιστώνεται ότι οι νηπιαγωγοί διαφοροποιούνται ιδιαίτερα στην εφαρμογή των στόχων που σχετίζονται με δραστηριότητες της γραφής. Γενικότερα, καταδεικνύεται ότι η θεσμοθέτηση γόνιμης συνεργασίας στο σχεδιασμό κοινών δράσεων και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των γονιών φαίνεται να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της ομαλής γλωσσικής μετάβασης των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.
Αριθμός Εισαγωγής: 013033 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα΄; Ελληνική γλώσσα, Νέα -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Γονέας - Εκπαιδευτικός, Σχέσεις των -- Ελλάδα; Γλωσσική μετάβαση; Αναδυόμενος γραμματισμός; Νηπιαγωγείο; Δημοτικό; Αναλυτικά Προγράμματα; Γλωσσική προσέγγιση; Συγκριτική θεώρηση; Συνεργασία εκπαιδευτικών; Ρόλος οικογένειας