ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ - Οικονομοπούλου, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη των θετικών επιδράσεων της ζωγραφικής και των χρωμάτων στην εκπαίδευση των παιδιών με νοητική υστέρηση, στο πλαίσιο της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας. Για τους σκοπούς της εργασίας πραγματοποιήθηκε έρευνα σε ένα δείγμα 103 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επιλέχθηκαν με τη μέθοδο της δειγματοληψίας ευκολίας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ημι-δομημένο ερωτηματολόγιο, η ανάπτυξη του οποίου βασίστηκε σε προγενέστερες σχετικές μελέτες της διεθνούς βιβλιογραφίας. Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωγραφική και τα χρώματα κατά τη διδασκαλία μαθητών με νοητική υστέρηση. Σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους, η χρήση της ζωγραφικής και των χρωμάτων συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της έκφρασης των μαθητών με νοητική υστέρηση, στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της αυτοπεποίθησής τους και στη δημιουργία ενός ευχάριστου κλίματος εντός της σχολικής αίθουσας, το οποίο διευκολύνει περαιτέρω τη διδασκαλία της συγκεκριμένης κατηγορίας μαθητών. Αν και ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών δηλώνει ότι δε γνωρίζει ή δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες κατά τη χρήση της ζωγραφικής και των χρωμάτων κατά τη διδασκαλία μαθητών με νοητική υστέρηση, ένας εξίσου σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών αναφέρεται σε δυσκολίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο τραυματισμού των μαθητών, λόγω μη σωστής χρήσης των χρωμάτων και λοιπών υλικών ζωγραφικής, με την έλλειψη κατάρτισης από την πλευρά των εκπαιδευτικών και με τη δυσκολία συγκέντρωσης των μαθητών με νοητική υστέρηση ή τη σύγχυσή τους κατά τη χρήση έντονων χρωμάτων. Οι παραπάνω αντιλήψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επηρεάζονται σημαντικά από το φύλο τους και από τα έτη προϋπηρεσίας τους, συνολικά και στον κλάδο της ειδικής αγωγής, με αποτέλεσμα οι γυναίκες εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευτικοί με περισσότερα έτη εργασιακής προϋπηρεσίας να αποδίδουν ελαφρώς υψηλότερο βαθμό σπουδαιότητας στα οφέλη της χρήσης της ζωγραφικής και των χρωμάτων κατά τη διδασκαλία μαθητών με νοητική υστέρηση, σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους.
Keywords: Δημιουργική ικανότητα στα παιδιά; Παιδικά σχέδια - Έρευνα; Ζωγραφική - Ψυχολογικές απόψεις; Τέχνη, θεραπεία μέσω της; Παιδιά με διανοητικές αναπηρίες - Εκπαίδευση; Νοητική υστέρηση; Creative ability in children; Children's drawings - Research; Painting - Psychological aspects; Art therapy; Children with mental disabilities - Education; Mental retardation; Ζωγραφική; Χρώματα; Διδασκαλία; Νοητική υστέρηση; Drawing; Colors; Teaching; Mental retardation