Διερεύνηση της εργασιακής ικανοποίησης των δημοτικών υπαλλήλων του Νομού Μεσσηνίας - Πανταζοπούλου, Θάλεια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Στην παρούσα εργασία επιχειρείται αφενός να μετρηθεί η εργασιακή ικανοποίηση των διοικητικών δημοτικών υπαλλήλων των 6 Δήμων του Ν. Μεσσηνίας (Δ. Καλαμάτας, Δ. Μεσσήνης, Δ. Πύλου-Νέστορος, Δ. Τριφυλίας, Δ. Οιχαλίας, Δ. Δυτικής Μάνης), αφετέρου να προσδιορισθούν οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Θα επιχειρηθεί να μετρηθεί η εργασιακή ικανοποίηση συνολικά, αλλά και ως προς τις επιμέρους πτυχές της: α) Την οργάνωση και τη διοίκηση π.χ. μηχανοργάνωση, εγκαταστάσεις χώρου εργασίας, επικοινωνία με τη δημοτική αρχή, β) Τη φύση της εργασίας π.χ. αρμοδιότητες, φόρτος εργασίας, βαθμός δυσκολίας, γ) εν γένει το εργασιακό περιβάλλον π.χ. δίκαιη αξιολόγηση και αναγνώριση προσπαθειών, εργασιακές σχέσεις, μισθός. Επίσης θα ερευνηθεί πόσο σχετίζονται και επηρεάζουν την ικανοποίηση από την εργασία οι πιο κάτω τύποι παραγόντων: Εσωτερικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον ίδιο το εργαζόμενο (φύλο, επίπεδο εκπαίδευσης) και οι ψυχολογικοί παράγοντες (υπευθυνότητα, πρόοδος, αναγνώριση, αισιοδοξία, κοινωνικότητα, άγχος από την εργασία, κ.ά.) Εξωτερικοί παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον της εργασίας (αποδοχές, ιεραρχική θέση, έτη προϋπηρεσίας, κ.ά.) Για τους σκοπούς της έρευνας διανεμήθηκε ένα ερωτηματολόγιο στους μόνιμους διοικητικούς δημοτικούς υπαλλήλους των έξι (6) Δήμων του Ν. Μεσσηνίας. Το τυχαίο δείγμα που προέκυψε από την ανταπόκριση των υπαλλήλων περιλάμβανε 130 ηλεκτρονικά συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου ανάλυσης δεδομένων SPSS.
Μ.Δ.Ε. 274