Η επίδραση της φτώχειας και της ανισότητας στη σύγκλιση των κρατών-μελών της Ε.Ε. - 28 - Δελτούζου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Παρόλη την ευμάρεια που παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα, τα επίπεδα της φτώχειας και ανισότητας εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει από το 2008 επέτεινε το πρόβλημα, καθώς έχει επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα φτώχειας και ανισότητας στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου. Στην περίπτωση της ΕυρωπαΊκής Ένωσης, το πρόβλημα της οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών αποτελεί σκοπό πρωταρχικής σημασίας. Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η διερεύνηση των φαινομένων της φτώχειας και της ανισότητας και η επίδραση τους στησύγκλιση των κρατών -μελών της Ε.Ε. - 28. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, πραγματοποιείται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του υπό διερεύνηση θέμαοτς ξεκινώντας από την επισκόπησης της έννοιας της φτώχειας και της ανισότητας, μελετάμε κάποιους εκ των βασικών δεικτών μέτρησης της φτώχειας και της ανισότητας και τέλος αναλύουμε την έννοια και τις μορφές οικονομικής σύγκλισης που έχουν προταθεί από τη διεθνή βιβλιογραφία. Στη συνέχεις, εφαρμόζοντας ένα οικονομετρικό υπόδειγμα, διερευνούμε πώς επηρεάζει η φτώχεια και η ανισότητα τη σύγκλιση των κρατών-μελών της Ε.Ε. - 28 ως προς τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η μελέτη καλύπτει τα έτη 2003 έως 2014 τα οποίας χωρίζονται σε δύο ίσες περιόδους προ λαι μετά κρίσης. Τέλος, στην τελευταία ενότητα παρουσιάζεται η ανάλυση των αποτελσμάτων, συνοψίζονται τα βασικά συμπεράσματα της εργασίας και γίνεται μια συνολική αποτίμηση.
Μ.Δ.Ε. 99
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της-- Φτώχεια; European Union, Countries -- Poverty; Φτώχεια; Poverty; Ανισότητες; Inequality; Καμπύλη Lorentz; Συντελεστής Gini