Μελέτη των απόψεων εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την ένταξη του e-portfolio στη διδασκαλία και στη μάθηση - Πρατάρης, Αλέξανδρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο 21ος αιώνας δείχνει να χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η τεχνολογία εκ φύσεως αναφέρεται στην συστηματική εφαρμογή των γνώσεων και των εφαρμογών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ανθρώπου και έχει όπως γίνεται αντιληπτό καθαρά πρακτικό χαρακτήρα. Η απρόσμενη πρόκληση της πανδημίας, την οποία αντιμετώπισε η ανθρωπότητα από τον Μάρτιο του 2020 επιτάχυνε την διαδικασία εφαρμογής των τεχνολογικών μέσων, τα οποία είχαν δημιουργηθεί. Έτσι, έπρεπε να γίνει εφαρμογή της Εξαναγκασμένης Απομακρυσμένης Διδασκαλίας. Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό την διερεύνηση των μεθόδων διαδικτυακής διδασκαλίας που χρησιμοποίησαν οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πριν από την συνθήκη της πανδημίας, στη συνέχεια ενώ βίωναν το φαινόμενο της πανδημίας και τέλος αφού έληξε η συνθήκη και μπορούσαν να επιστρέψουν στον φυσικό τρόπο διδασκαλίας, έτσι ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης των τεχνολογιών στην τάξη, πιο συγκεκριμένα των εργαλείων e-portfolio. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε ήταν ποιοτική με την δημιουργία ημιδομημένων συνεντεύξεων, οι οποίες έγιναν όλες εξ αποστάσεως λόγω της απόστασης που υπήρχε με τον δημιουργό της έρευνας. Συμμετείχαν συνολικά 5 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες ήταν Φιλόλογοι Γυμνασίου και Λυκείου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες, και συγκεκριμένα τα εργαλεία e-portfolio στις εκπαιδευτικές πρακτικές τους ή τις χρησιμοποιούν επικουρικά. Η συνθήκη εξαναγκασμένης απομακρυσμένης διδασκαλίας που προέκυψε, αποτέλεσε πρόκληση ως προς την ενημέρωση και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην διδασκαλίας. Τα εμπόδια και τα προβλήματα που προέκυψαν όμως, όπως τα τεχνικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται στην έλλειψη επιμόρφωσης ή των υλικοτεχνικών μέσων, κατέστησαν την εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλία προβληματική. Η επίδραση της διαδικτυακής διδασκαλίας στις επιδόσεις των μαθητών ήταν μέτρια. Μάλιστα επισημάνθηκαν προβλήματα, τα οποία αφορούσαν το κοινωνικό και συναισθηματικό κομμάτι των μαθητών, το οποίο επέδρασε ανασταλτικά στην πρόοδό τους. Συμπερασματικά, οι εκπαιδευτικοί φάνηκαν χαρούμενοι ως προς την ευκαιρία που τους δόθηκε να επαναπροσδιορίσουν τις αντιλήψεις τους για τις πρακτικές που εντάσσουν τις ΤΠΕ στην διδασκαλία, αλλά εμφανώς προβληματισμένοι με τις δυσκολίες που πρέπει να λύσουν, για να υλοποιηθεί το εγχείρημα της απομακρυσμένης διδασκαλίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013709 cd
Keywords: Διαδίκτυο στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή -- Ελλάδα; Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης; Απομακρυσμένη Έκτακτης Ανάγκης; Εξαναγκασμένη Απομακρυσμένη Διδασκαλία; e-portfolio; Πρακτικές; Ενσωμάτωση ΤΠΕ