Δημόσιος τομέας και περιφερειακή ανάπτυξη: Σύστημα αδειοδοτήσεων. Η περίπτωση ανώνυμης εμπορικής αγροτο-βιομηχανικής επιχείρησης - Κανελλοπούλου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2008)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η υποχρεωτική εμπλοκή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κατά την διαδικασία αδειοδότησης μίας βιομηχανικής και εμπορικής επιχείρησης. Το μοντέλο της επιχείρησης που επελέγη είναι η νομική μορφή της ανωνύμου εταιρείας, επειδή ακριβώς επιθυμούμε να εστιάσουμε στην προσπάθεια εκ μέρους των ιδιωτών να δημιουργήσουν μία σοβαρή επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς ευκαιριακά χαρακτηριστικά, με μακροπρόθεσμο, στρατηγικό σχεδιασμό και με σοβαρές δυσκολίες τόσο στην δημιουργία της , όσο και στην διάλυσή της, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί μία από τις μορφές επιχειρήσεων που ενδιαφέρουν την Πολιτεία τόσο ως προς το να συστήνονται, όσο και ως προς το να επιβιώνουν. Η προσέγγιση του θέματος αποσκοπεί στο να αναδείξει τρόπους και καινοτόμες εφαρμογές που μπορεί να υιοθετήσει ο Δημόσιος Τομέας, στα πλαίσια της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας και φυσικά μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών, ώστε η διαδικασία της ανάληψης μιας σοβαρής επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας εκ μέρους των ιδιωτών, να μην εξελίσσεται σε περιπέτεια μακράς πνοής και σε αντικίνητρο για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Παράλληλα με την παρουσίαση της παραπάνω προσέγγισης , επιχειρούμε και την εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η απλούστευση των διαδικασιών στα πλαίσια πάντοτε της πλήρους και αποτελεσματικής διαφάνειας της λειτουργίας τόσο των επενδυτών , όσο και του δημοσίου τομέα, με την ανάλυση των απαιτήσεων και τον λογικό σχεδιασμό του πληροφοριακού συστήματος μίας Υπηρεσίας του Δημόσιου Τομέα που ενεργοποιείται, όταν κάποια φυσικά πρόσωπα αποφασίζουν την σύσταση και λειτουργία μιας ανώνυμης εμπορικής και βιομηχανικής εταιρείας. Η Υπηρεσία αυτή, που θα ονομάσουμε Υπηρεσία Υποδοχής και Τροφοδότησης (Υ.Υ.Τ.), θα μπορεί να αποτελεί one stop shop σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στην πλησιέστερη προς τον Πολίτη οργανωμένη και άρτια διοικητική μονάδα, στα πλαίσια ενός υγιώς εννοούμενου αποκεντρωμένου συστήματος , κατά το οποίο ο βαθμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ( είτε αύριο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης) θα μπορεί επαρκώς , με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αλλά και με ασφάλεια και διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του, να εξυπηρετήσει μια πολύπλοκη σήμερα διαδικασία, μεταβάλλοντάς την σε απλή υπόθεση καθημερινής ρουτίνας. Το πληροφοριακό σύστημα διοίκησης που αναπτύσσεται στην παρούσα, μπορεί παράλληλα να αποτελέσει και μέρος του τμήματος Διοίκησης της ίδιας της Ιδιωτικής Επιχείρησης, στα πλαίσια της πιστοποίησης της διαχειριστικής της επάρκειας με σύστημα ISO 9001 :2000. Στο σύστημα αυτό εμφανίζονται οι απαραίτητες ενέργειεςβήματα προκειμένου η επιχείρηση να αποκτήσει όλες τις αναγκαίες νομιμοποιήσεις, ώστε να λειτουργήσει νόμιμα, ή να διεκπεραιώσει επιτυχώς κάθε υπόθεσή της με τις Δημόσιες Υπηρεσίες. Η εργασία ακολουθεί αναλυτικά τα στάδια διαμόρφωσης της νομικής , οικονομικής και υλικής υπόστασης της επιχείρησης, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται πρόταση βελτίωσης και συντόμευσης των διαδικασιών προκειμένου η Δημόσια Διοίκηση να καταστεί περισσότερο συνεργάσιμη και ελκυστική. Πιο αναλυτικά, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του θέμάτος ως ακολούθως: Στο πρώτο μέρος επιχειρείται η παρουσίαση της σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και του τρόπου με τον οποίο ο δημόσιος τομέας ρυθμίζει μεγέθη και δράσεις, όπως η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, το μέγεθος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, με την επιβάρυνση ή μη του κόστους παραγωγής, η χρησιμοποίηση των επιχειρήσεων ως κέντρου δημιουργίας ενός ευρύτερου κύκλου εργασιών για την ενίσχυση και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως και η επιχειρούμενη μερική αναδιανομή του εισοδήματος με την εφαρμογή έμμεσων εισπρακτικών μεθόδων επί των επιχειρήσεων. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα βήματα που θα πραγματοποιήσει υποχρεωτικά η επιχείρηση προς τις Δημόσιες Υπηρεσίες, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει. Συγκεκριμένα: );;> Στο πρώτο βήμα, παρουσιάζεται η διαδικασία για την σύσταση μιας επιχείρησης με την μορφή ιδιωτικής ανώνυμης εταιρείας σε σχέση με την Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή προκειμένου να αποκτήσει νομική προσωπικότητα. >- Στο δεύτερο βήμα, αναπτύσσεται το πλέγμα των αναγκαίων κινήσεων της επιχείρησης προς την Δημόσια Διοίκηση , προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει οικονομική δραστηριότητα );;> Στο τρίτο βήμα παρουσιάζεται η διαδικασία για την έκδοση της οικοδομικής άδειας της επιχείρησης, η οποία αποτελεί κομβικό σημείο, μαζί με την ολοκλήρωση των κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων για την έκδοσή της τελικής άδειας, που είναι η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης. ~ Στο τέταρτο βήμα αναλύεται η διαδικασία έκδοσης της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης, που αποτελεί και το καταληκτικό σημείο προκειμένου η επιχείρηση να ξεκινήσει την παραγωγική και εμπορική της δραστηριότητα και να αρχίσει να επιβιώνει μέσω της αναμενόμενης κερδοφορίας. Όλα τα παραπάνω βήματα εμφανίζονται και με τα αντίστοιχα διαγράμματα. Στο τρίτο μέρος προτείνονται βελτιώσεις του συστήματος αδειοδότησης της επιχείρησης και απλούστευσης των απαραίτητων διαδικασιών για την δημιουργία και λειτουργία της εν λόγω επιχείρησης, που στοχεύουν: • Στην ανάπτυξη της επιχείρησης, • Στην υποστήριξη της ανταγωνιστικότητάς της και • Στην υιοθέτηση από πλευράς δημοσίου τομέα πνεύματος επαγγελματία : ~ που εργάζεται στον τομέα παροχής υπηρεσιών, ~ που διακρίνεται από ευελιξία, ~ που στοχεύει στην ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πελατών, ~ που εξοικονομεί χρόνο για τους πελάτες του, ~ που εξοικονομεί εργατοώρες για το προσωπικό του. Παράλληλα επιχειρείται η ανάλυση του κόστους για την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου η επιχείρηση να μπορέσει να λειτουργήσει . Στο τέταρτο μέρος παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίον οι δημόσιες πολιτικές αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Στο πέμπτο μέρος αναλύεται η προτεινόμενη πολιτική της ψηφιακής σύγκλησης κατά την Δ'Προγραμματική Περίοδο και Στο έκτο μέρος αναλύεται η προτεινόμενη καινοτόμα λύση του προβλήματος στα πλαίσια της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής.
Μ.Δ.Ε. 18
Keywords: Δημόσια διοίκηση; Επιχειρήσεις -- Διοίκηση και οργάνωση; Δημόσιος τομέας; Περιφερειακή ανάπτυξη; Επιχειρηματικότητα; Επιχειρήσεις; Σύσταση; Καινοτομίες