Το δυστοπικό σύμπαν των αφηγημάτων του Αριστείδη Αντονά - Τσιρογιάννη, Χαρά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία αποπειράται να διεισδύσει στον μυθοπλαστικό κόσμο του Αριστείδη Αντονά, ενός άκρως ενδιαφέροντος συγγραφέα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, αν και λιγότερο προβεβλημένου, ο οποίος αποδίδει με ιδιότυπο και έκτυπο τρόπο τη σημερινή κοινωνία ως προπομπό μιας επερχόμενης δυστοπίας. Ο λογοτεχνικός κόσμος του Αντονά αναγιγνώσκεται ως κόσμος τυραννικός και αφιλόξενος, εμπεριέχοντας κατά περίπτωση μια διαφορετική συνθήκη εγκλεισμού, στην οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν τα αφηγηματικά πρόσωπα. Αρχικά διερευνώνται οι όροι του δυστοπικού του σύμπαντος ως προς τις πολυσχιδείς σχέσεις εξουσίας που υφίστανται εντός του με βάση θεωρητικά έργα του Michel Foucault και του Giorgio Agamben. Κατόπιν, εξετάζεται η συμβολή του στην εδραίωση μιας ‘νομοποιητικής’ λογοτεχνίας σύμφωνα με θέσεις που έχει αναπτύξει ο Κώστας Δουζίνας. Τέλος, οι όροι της δυστοπικής γραφής του συσχετίζονται με τον δεύτερο καρτεσιανό στοχασμό για τη φύση και τα όρια του ανθρώπινου πνεύματος, με την πλατωνική αλληγορία του σπηλαίου καθώς και με θέσεις που ο ίδιος έχει διατυπώσει σε επιστημονικά του κείμενα.
Keywords: Αντονάς, Αριστείδης, 1963- -- Ερμηνεία και κριτική; Δυστοπίες στη λογοτεχνία; Δυστοπίες; Εγκλεισμός στη λογοτεχνία; Εξουσία (Φιλοσοφία) στη λογοτεχνία; Ελληνική πεζογραφία, Σύγχρονη -- Ιστορία και κριτική; Δυστοπική Γραφή; Εγκλεισμός; Σχέσεις Εξουσίας; Νομοποιητική Λογοτεχνία; Αλληγορία του σπηλαίου; Αντονάς; Φουκώ; Αγκάμπεν; Δουζίνας; Πλάτωνας; Καρτέσιος; Dystopian Writing; Confinement; Power Relations; Legalistic Literature; Allegory of the cave; Antonas; Foucault; Agamben; Douzinas; Plato; Descartes