Αρμενική ταυτότητα: Παλιές και νέες κοινότητες Αττικής - Λαμπρινού, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η εξέταση των συστατικών στοιχείων της αρμενικής ταυτότητας, όπως αυτά αποτυπώνονται στο λόγο που εκφέρουν οι Αρμένιοι της Αττικής. Βάσει της οπτικής που υιοθετείται στο παρόν πόνημα, τα μέλη της αρμενικής κοινότητας Αττικής χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη απαρτίζεται από τους νέους Αρμένιους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια και η δεύτερη από τους παλιούς Αρμένιους, οι οποίοι γεννήθηκαν και ζουν στην Ελλάδα και είναι απόγονοι των Αρμενίων που ήρθαν εδώ στις αρχές του εικοστού αιώνα. Η ερευνητική υπόθεση που διατυπώθηκε κατά το σχεδιασμό της έρευνας είναι ότι οι δύο ανωτέρω ομάδες νοηματοδοτούν διαφορετικά τα στοιχεία της εθνικής τους ταυτότητας, γεγονός που συχνά προκαλεί τριβές εντός της κοινότητας. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε ως ένα βαθμό, με βάση τα ευρήματα της έρευνας. Κατά την ερευνητική διαδικασία ακολουθήθηκε η ποιοτική προσέγγιση, με την πραγματοποίηση ημι-δομημένων συνεντεύξεων. Το θεωρητικό πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε στηρίζεται στο έργο του Antony Smith και του Stephane Dufoix. Η έρευνα που υλοποιήθηκε προσφέρει μια οπτική στην προσέγγιση της αρμενικής κοινότητας που αναδεικνύει τις δυναμικές που ενυπάρχουν εντός αυτής και αποτυπώνονται στην αρμενική ταυτότητα.
Αριθμός Εισαγωγής: 011269-011270 cd
Keywords: Εθνικά χαρακτηριστικά; Αρμένικη διασπορά; Εθνική ταυτότητα; Αρμενική ταυτότητα; Αρμενικότητα; Ελληνοαρμένιοι; Διασπορά; Ethnic identity; Armenian identity; Armenianess; Greek-armenians; Diaspora