Aξιολόγηση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών: Η περίπτωση του Δήμου Μύκης - Ρόιδου, Λαμπρινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ως κύριο στόχο την διαχείριση των τοπικών κοινών υποθέσεων από ένα αιρετό και αντιπροσωπευτικό όργανο της τοπικής κοινωνίας. Μπορεί να είναι αποτελεσματική και να αποδειχθεί ως ένας αποτελεσματικός προμηθευτής δημόσιων αγαθών. Βασικός σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει τις στάσεις και αντιλήψεις των κατοίκων του δήμου Μύκης σχετικά με τις κοινωνικές υπηρεσίες που τους παρέχονται. Η αξιολόγηση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου αφορά στην αποτελεσματικότητά τους και στην ικανοποίηση των αιτημάτων των κατοίκων με βάση την υφιστάμενη κατάσταση της κοινωνικής υπηρεσίας. Στόχος της έρευνας είναι να αναδείξει τις κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων του δήμου, κατά πόσο αυτές ικανοποιούνται από τις υπάρχουσες κοινωνικές υπηρεσίες και το προσωπικό, καθώς και την προθυμία των κατοίκων να συμμετάσχουν σε κοινωνικό διάλογο για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Μύκης με τη συλλογή δεδομένων, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου. Από τα ευρήματα της έρευνας διαπιστώθηκε η σημερινή κατάσταση της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου και έγιναν ξεκάθαρες οι ελλείψεις στην παροχή υπηρεσιών καθώς και στο είδος των υπηρεσιών που αναζητούν οι κάτοικοι του δήμου. Μέσα από την διαδικασία της έρευνας διαπιστώσαμε πως είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του περιεχομένου των κοινωνικών πολιτικών που ακολουθεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην αποδοχή των αιτημάτων των κατοίκων. Λειτουργούν ως σημείο αναφοράς των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων, πρέπει να αναπτύσσουν δράσεις και προγράμματα με στόχο την συμπαράσταση των κατοίκων που πλήττονται κοινωνικά στηριζόμενη πάντα στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότιμης σχέσης, της ενεργούς συμμετοχής και της ομαδικής συνεργασίας.
Evaluation of the social services provided: The case of the Municipality of Myki
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Κοινωνική πολιτική; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Κοινωνικές υπηρεσίες; Αξιολόγηση κοινωνικών υπηρεσιών