Οι επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στο σύστημα υγείας της Ελλάδας 2008-2015 - Ανδριανόπουλος, Χαράλαμπος-Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Με αφορμή τα προβλήματα που ενυπάρχουν και με την οικονομική κρίση όπου εντάθηκαν περισσότερο αποφάσισα ως αντικείμενο της εργασίας να είναι οι επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στο σύστημα υγείας της Ελλάδας την περίοδο2008–2014. Σκοπός της εργασίας μας είναι να προσδιορίσουμε το βαθμό που η οικονομική κρίση επηρέασε το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και στόχος η μελέτη και κατανόηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας για τον ουσιαστικό επαναπροσδιορισμό του συστήματος υγείας δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες τουπληθυσμού. Η μεθοδολογία προσέγγισης του αντικειμένου της διατριβής καθώς και οι τεχνικές συλλογής στοιχείων στηρίχθηκαν στην έντυπη και ηλεκτρονική βιβλιογραφική έρευνα και οι τεχνικές επεξεργασίας και ανάλυσής τους στηρίχθηκαν σε επιστημονικά άρθρα και μελέτες σε συνδυασμό με την προσωπική μου εκτίμηση. Η έλλειψη αποδοτικότητας του ελληνικού υγειονομικού συστήματος υπήρχε πριν από την κρίση, τώρα η ταχύτητα των αλλαγών με την οποία επιβάλλονται οι μεταρρυθμίσεις δεν επιτρέπουν την άμεση ανταπόκριση του υγειονομικού συστήματος στις ανάγκες του πληθυσμού σε περίοδο όπου υπάρχει αρκετή ζήτηση. Μέσα από τη μελέτη για την ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας διαπιστώσαμε ότι η οικονομική κρίση είχε σαν συνέπεια την περεταίρω μείωση των δαπανών υγείας. Τα μέτρα προέβλεπαν την μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας στο 6 % του ΑΕΠ έως το 2012 και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ, με επακόλουθο την περικοπή της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων (τα οποία είχαν ήδη έλλειμμα 6,5 δις € το 2010 ) και με επιπτώσεις στην ποιότητα και ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους χρήστες. Η χώρα μας ενώ διατηρούσε χαμηλά επίπεδα δαπανών υγείας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ,( διάγραμμα μεταβολή δαπανών σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ σελ. 89 ) τόσο πολύ πριν το μνημόνιο όσο και στις μέρες μας, οι πιέσεις που ασκούνται από την ΕΕ επιβάλλουν περαιτέρω μείωση των δαπανών. Στο τομέα των φαρμακευτικών δαπανών, όπως παρατηρήσαμε, το κόστος ήταν από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ. Αυτές οι πιέσεις έχουν μια λογική βάση. Τέλος παρατηρήσαμε ότι η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει στο ίδιο μέγεθος τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας όπως τις δημόσιες δαπάνες υγείας.
Keywords: Δημόσια υγεία -- Ελλάδα -- 2008-2014; Οικονομική ύφεση -- Ελλάδα -- 2008-2014; Εθνικό σύστημα υγείας; Χρηματοδότηση υπηρεσιών υγείας; Δαπάνες υγείας; Υγειονομική περίθλαψη