Η αναγκαιότητα της επιμόρφωσης και της αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα Μελέτη περίπτωσης: Δικαστικοί Υπάλληλοι της Ποινικής Δικαιοσύνης - Γεωργάκη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η διαρκής επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας του συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της απόδοσής του. Διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ιδρύουν και λειτουργούν εξειδικευμένα πιστοποιητικά κέντρα κατάρτισης και διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού τους, με σκοπό την επικαιροποίηση των γνώσεών τους και την προσωπική βελτίωση και εξέλιξή τους. Στην παρούσα μελέτη γίνεται μια προσπάθεια αποτύπωσης των κύριων παραμέτρων που διέπουν την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού τόσο γενικά, όσο και ειδικά για τη μελέτη περίπτωσης των δικαστικών υπαλλήλων της ποινικής δικαιοσύνης. Αναλύονται οι βασικές δομές επιμόρφωσης στην Ελλάδα και οι μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί η βέλτιστη λειτουργία τους. Συνάμα, η αξιολόγηση των εργαζομένων φαίνεται να επιφέρει αφενός σημαντικά οφέλη στους ίδιους, αφετέρου και στον οργανισμό στον οποίο δραστηριοποιούνται. Τις τελευταίες δεκαετίες, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί ενσωματώνουν διαδικασίες αξιολόγησης στη λειτουργία τους για να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους. Στην μελέτη αυτή παρατίθενται λεπτομερείς αναφορές σχετικά με τις αξιολογήσεις που γίνονται στο ανθρώπινο δυναμικό και τα οφέλη που επιφέρουν στην απόδοση των εργαζομένων. Αναλύονται οι τύποι αξιολογήσεων και οι μέθοδοι με τα οποία επιτυγχάνονται βέλτιστα αποτελέσματα μέσω αυτών και γίνεται ειδική μνεία στη διαδικασία αξιολόγησης των δικαστικών υπαλλήλων της ποινικής δικαιοσύνης. Για την καλύτερη κατανόηση της μελέτης περίπτωσης διερευνήθηκαν περαιτέρω οι τρόποι και τα αποτελέσματα επιμόρφωσης και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού των δικαστικών υπαλλήλων ποινικής δικαιοσύνης, με τη διενέργεια συνεντεύξεων σε στοχευμένα επιλεγμένο προσωπικό του κλάδου.
The necessity for training and evaluation of human resources in the public sector Case study: Judicial Officers of Criminal Justice
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιοι υπάλληλοι--Ελλάδα; Αξιολόγηση; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Επιμόρφωση; Κατάρτιση; Εκπαίδευση; Αξιολόγηση; Ανθρώπινο δυναμικό