Παιδική προστασία, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες. Οι Δομές προσωρινής φιλοξενίας στον ελλαδικό χώρο. - Ράπτης, Πέτρος-Παύλος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η παρούσα μελέτη αφορά το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών και ασχολείται με την κατάσταση που επικρατεί στον ελλαδικό χώρο. Σκοπός της είναι να αναδειχτεί το μείζον θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και τι συμβαίνει με τις δομές προσωρινής φιλοξενίας τους. Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε την κατάσταση που επικρατεί επιλέξαμε να διεξάγουμε μια πρωτογενή έρευνα η οποία γίνεται με ημιδομημένες συνεντεύξεις πουλάβαμε από 7 ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες και από 7 εργαζόμενους σε κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας ανηλίκων και ασυνόδευτων προσφύγων. Αρχικά αναλύουμε τις έννοιες «πρόσφυγας» και «μετανάστης», και γίνεται αναφορά στη πρόσφατη προσφυγική κρίση. Στην συνέχεια μελετάμε την κοινωνιολογική προσέγγιση της παιδικής ηλικίας σε σχέση με τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης παρουσιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών και επισταμένα τα δικαιώματα των παιδιών σχετικά με την προστασία τους. Επίσης παρουσιάζονται οι δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι καθώς και οι επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτές. Ακόμη δίδονται όλα τα στοιχεία που αφορούν την έρευνα μας, όπως ο σκοπός και οι στόχοι της, παρουσιάζονται ερευνητικά ερωτήματα και τα ερωτήματα που τέθηκαν στις ημιδομημένες συνεντεύξεις και στα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά και στους εργαζόμενους στις δομές φιλοξενίας. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την καταγραφή των αποτελεσμάτων των συνεντεύξεων. Η μελέτη ολοκληρώνεται με έναν σύντομο επίλογο.
Αριθμός Εισαγωγής: 012554 cd
Keywords: Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες -- Ελλάδα; Ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες -- Ελλάδα; Άσυλο, Δικαίωμα του -- Ελλάδα; Παιδιά, δικαιώματά τους; Παιδιά -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ.; Παιδιά πρόσφυγες -- Στέγαση -- Ελλάδα; Παιδιά μεταναστών -- Στέγαση -- Ελλάδα; Πρόσφυγας; Μετανάστης; Ανήλικο παιδί; Προσφυγική κρίση; Δομή φιλοξενίας; Refugee; Migrant; Minor child; Refugee crisis; Hospitality structure