Προκλήσεις της κοινωνικής πολιτικής τον 21ο αιώνα-Διαμόρφωση και εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων κοινωνικής πολιτικής ως αντιστάθμισμα της κρίσης (2008-2011) και της πανδημίας (2019-2022): Αντιμετωπίζοντας την ανεργία των νέων στην ΕΕ - Τέτουλα, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Ευρώπη έχει έρθει αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις ενώ συνεχίζει να επιβραδύνεται και ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Η παρούσα εργασία εξετάζει αφενός τις συνέπειες των οικονομικών διακυμάνσεων στο δείκτη ανεργίας και αφετέρου ορισμένες πιθανές κατευθύνσεις για την αύξηση της απασχόλησης. Η έρευνα βασίζεται σε επίσημα στατιστικά στοιχεία EUROSTAT και εστιάζει στο φαινόμενο της νεανικής ανεργίας στις χώρες του Νότου. Πέραν του ότι οι νέοι είναι πλέον ιδιαίτερα ευπαθείς στις κυκλικές διακυμάνσεις, αποδεικνύεται εμπειρικά πως τα υπάρχοντα εργαλεία αύξησης της απασχόλησης δεν είναι κατάλληλα για τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι Ευρωπαίοι στην αναζήτηση εργασίας. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε μικτές (ποσοτικές και ποιοτικές) μεθόδους ανάλυσης που λαμβάνουν υπόψη μεταβλητές όπως το μέσο εισόδημα, τον χαρακτήρα/δομή της οικονομίας, τα θεσμικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας και τη διαφθορά/παραοικονομία. Αναφορικά με τις μεθόδους καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας, συμπεραίνεται ότι μία από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους είναι η ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας μέσω υποδομών και αύξησης δεξιοτήτων.
Challenges of shaping social policy in the 21st century - Shaping and implementation of digital tools in mitigation of the financial crisis (2008-2011) and the pandemic (2019-2022): Combatting youth unemployment in the EU
Keywords: Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Απασχόληση; Ανεργία--Ελλάδα; Χρηματοοικονομική κρίση; Νεανική ανεργία; Οικονομική κρίση; Πανδημία; ALPs; Ψηφιακή πολιτική