Η Αναπτυξιακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η Συνεκτικότητα της Πολιτικής για την Ανάπτυξη - Μαραγκός, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως. Από το 2000 η αναπτυξιακή πολιτική της Ε.Ε. υφίσταται σημαντικές δομικές αλλαγές στο θεσμικό της πλαίσιο. Το κείμενο εξετάζει την εξέλιξη της συνεκτικότητας της πολιτικής για την ανάπτυξη στην Ε.Ε. Η αρχή της συνεκτικότητας θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχ, ωστόσο στη συνέχεια δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Από το 2000 σημειώνεται αλλαγή κατεύθυνσης καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε να θέσει μια φιλόδοξη ατζέντα για την Ε.Ε. Το κείμενο δείχνει ότι η προώθηση της συνεκτικότητας της πολιτικής για την ανάπτυξη είναι δύσκολη εξαιτίας της αλληλεπίδρασης διάφορων ζητημάτων και συμφερόντων και του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε. Η εστίαση του ενδιαφέροντος σε θεσμικούς μηχανισμούς είχε σαν συνέπεια τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν να μην ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες που δημιουργούσαν οι μεταρρυθμίσεις Δείχνει επίσης, ότι η προώθηση της συνεκτικότητας της πολιτικής για την ανάπτυξη είναι κυρίως ζήτημα πολιτικής δέσμευσης.
The Development Policy of the European Union: Policy Coherence for Development
Keywords: Οικονομική ανάπτυξη; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Οικονομική πολιτική; Οικονομική βοήθεια; Ανάπτυξη; Ευρωπαϊκή Ένωση; Αναπτυξιακή πολιτική; Αναπτυξιακή βοήθεια