Η εφαρμογή του προγράμματος eTwinning: αποτύπωση απόψεων και εμπειριών των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Βασιλείου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Το πρόγραμμα eTwinning αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο όπου μπορούν σχολεία από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν με την χρήση αυτής της καινοτομίας η οποία στηρίζεται στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας. Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, το eTwinning προσφέρει την ευκαιρία για την ανάπτυξη διαπολιτισμικών σχέσεων και την ενίσχυση μιας παγκόσμιας συνείδησης στους μαθητές. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, να μοιραστούν ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες, με σκοπό την κατανόηση και τον σεβασμό σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Έρευνες έχουν δείξει τη συμβολή του προγράμματος eTwinning στην ενίσχυση των δεξιοτήτων τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών σε διάφορους τομείς. Το eTwinning, ως μέρος των ευρωπαϊκών πολιτικών εκπαιδευτικής καινοτομίας, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η οποία επιφέρει αλλαγές στις εκπαιδευτικές πρακτικές και ενισχύει τη διακρατική συνεργασία μέσω της τεχνολογίας. Με βάση τα παραπάνω σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να προσεγγίσει το ζήτημα της εφαρμογής του προγράμματος eTwinning στο ελληνικό εκπαιδευτικό πλαίσιο μέσω της διερεύνησης των απόψεων και των εμπειριών των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κορινθίων και οι οποίοι έχουν εμπλακεί ενεργά στην υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος. Η παρούσα έρευνα βασίστηκε αποκλειστικά σε ποιοτική συλλογή δεδομένων μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων με εκπαιδευτικούς που έχουν εμπειρία από τη συμμετοχή τους στο eTwinning. Η θεματική ανάλυση των δεδομένων επικεντρώθηκε στην καταγραφή των απόψεων, των εμπειριών και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι συμμετέχοντες, με στόχο την εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων για την λειτουργία, την αποτελεσματικότητα και τις προοπτικές του προγράμματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν ότι το eTwinning αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο συνεργατικής μάθησης, που συμβάλλει στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και την προώθηση καινοτόμων διδακτικών πρακτικών. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν δυσκολίες στην εφαρμογή του, όπως η έλλειψη επαρκούς επιμόρφωσης, οι τεχνικές προκλήσεις και η περιορισμένη υποστήριξη από τις εκπαιδευτικές αρχές.
Αριθμός Εισαγωγής: 014189 cd
Keywords: Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Διαδίκτυο στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Δάσκαλοι -- Στάσεις -- Ελλάδα; Δάσκαλοι -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Πρόγραμμα eTwinning; Απόψεις και εμπειρίες εκπαιδευτικών; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Εκπαιδευτική πολιτική; eTwinning program; Teachers' views and experiences; Primary education; Educational policy