Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την γονεϊκή επιλογή νηπιαγωγείου - Λέκκα, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Εισαγωγή: Η επιλογή της σχολικής μονάδας στην οποία θα φοιτήσει ένα παιδί απασχολεί κυρίως τους γονείς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρώτη αυτή επιλογή, όταν έρχεται η στιγμή να επιλέξουν νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό για το παιδί τους. Η επιλογή σχολείου και οι παράγοντες που επηρεάζουν τους γονείς στην κρίση τους αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το βασικό εργαλείο πολλών μελετών σε όλον τον κόσμο με στόχο την απομάκρυνση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση και στη στήριξη του δημόσιου σχολείου σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα και εκπαιδευτικές πολιτικές. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν τους γονείς στην επιλογή της πρώτης σχολικής μονάδας εκπαίδευσης που είναι το νηπιαγωγείο και η προσχολική εκπαίδευση. Μεθοδολογία: Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία στην πόλη της Κορίνθου και ως μέθοδος δειγματοληψίας εφαρμόστηκε η μέθοδος της δειγματοληψίας χιονοστιβάδας. Η χρονική περίοδος διεξαγωγής της έρευνας ήταν από 05/10/2015 μέχρι την 31/01/2016. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης και τα ερωτηματολόγια συμπλήρωσαν 180 γονείς. Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα S.P.S.S.19. Αποτελέσματα: Η μέση τιμή ηλικίας των ερωτηθέντων γονέων ήταν 31,9 έτη (±4,5) και το 70% απάντησαν ότι το παιδί τους φοιτούσε σε δημόσιο σχολείο, ενώ το 54,4% από αυτούς ανέφερε ότι η επιλογή αυτή ήταν αναγκαστική από την γεωγραφική κατανομή. Από εκείνους τους γονείς που έχουν επιλέξει ιδιωτικό σχολείο το 32,8% το έκανε λόγω γνωριμίας του με έναν εκπαιδευτικό του συγκεκριμένου σχολείου. Το 57% του δείγματος δήλωσε ότι δεν επέλεξε δημόσιο σχολείο λόγω οικονομικής κατάστασης, ενώ το 12,8% απάντησε θετικά. Οι παράγοντες που γενικά μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή σχολείου από τον γονέα είναι κυρίως η απόσταση από την εργασία του (52,8%) και λιγότερο η απόσταση από την οικία (32,8%), ενώ οι μισοί περίπου από τους συμμετέχοντες (≈50%) επηρεάστηκαν σημαντικά από τη δυνατότητα μεταφοράς του μαθητή που παρέχει το σχολείο και από τις εναλλακτικές δράσεις εκπαίδευσης του σχολείου. Από τα μεγαλύτερα ποσοστά (82,7%), σε ότι αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή σχολείου, εμφάνισε ο οικονομικός παράγοντας, ενώ σημαντικός επίσης παράγοντας (67,8%) στην επιλογή σχολείου είναι η δυνατότητα επιδότησης από κάποιο πρόγραμμα. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες από τον παράγοντα απόστασης τους σχολείου από την εργασία τους, από τη δυνατότητα υποστήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον, από την οικονομική κατάσταση και από την πεποίθηση στήριξης του δημόσιου σχολείου. Η οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων φάνηκε ότι επέδρασε σημαντικά στην επιλογή τους, καθώς οι άνεργοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν ότι η επιλογή του δημόσιου σχολείου ήταν αναγκαστική σύμφωνα με τον τόπο κατοικίας και τη γεωγραφική κατανομή. Συμπεράσματα: Οι κυριότεροι παράγοντες που έχουν επηρεάσει την επιλογή σχολείου είναι το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, ο τρόπος δημιουργικής απασχόλησης του παιδιού, η θετική φήμη των εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου σχολείου και η οικονομική δυνατότητα της οικογένειας. Οι παράγοντες αυτοί δεν είναι στατικοί αλλά διαμορφώνονται από τις κοινωνικές, τις οικονομικές συνθήκες και άλλες συνθήκες που χαρακτηρίζουν κάθε κοινωνικό σύνολο.
Αριθμός Εισαγωγής: 011536-011537cd
Keywords: Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Επιλογή σχολείου