Ο βίος της Αγίας Μαρίας της Νέας Βιζύης : Μία σημαντική πηγή για την ιστορία του 10ου αιώνα - Λυμπιωτάκου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η μελέτη αυτή, με τίτλο «Ο βίος της Αγίας Μαρίας της Βιζύης: Μία ενδιαφέρουσα πηγή για την ιστορία του 10ου αιώνα» αποσκοπεί να φέρει στο φως τα στοιχεία του χαρακτήρα από την ζωή της Αγίας αυτής, Η συγγραφέας δίνει με κάθε τρόπο έμφαση στο ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάποιος ερημίτης για να αγιοποιηθεί, από την στιγμή κατά την οποία ο άνθρωπος, όσο ζει στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να πλησιάσει τον Θεό. Η ζωή της Αγίας Μαρίας της Θράκης αποδίδεται μέσα από τον κώδικα Vaticanus gr. 800 και το χειρόγραφο 81 στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, στον Άθω, μέσω της έκδοσης του Delehaye. Ο βιογράφος της υπήρξε ένας τυπικός λόγιος από την Βιζύη, ο οποίος ασχολήθηκε με τον βίο της μετά την ανάρρηση του Βασιλείου Β΄ Βουλγαροκτόνου στον αυτοκρατορικό θρόνο (976). Ο Βίος της Αγίας Μαρίας μας εντυπωσιάζει με την αφθονία των σημαντικών πληροφοριών, τις οποίες μας παρέχει σχετικά με τις σχέσεις Βυζαντίου- Βουλγαρίας ως προς την διοίκηση, την γεωγραφία και το ιστορικό πορτραίτο της Θράκης κατά την ίδια περίοδο. Σκιαγραφώντας τον Βίο της Αγίας, αξίζει να επισημάνουμε την πλούσια φιλανθρωπική δράση της, την πραότητα του χαρακτήρα της, την ζωή της, κατά την οποία υπέφερε, όσο και την πληθώρα των θαυμάτων της, τα οποία άρχισαν να πραγματοποιούνται από την πρώτη στιγμή του θανάτου της και εντεύθεν. Στην αρχή της εργασίας, πρόκειται να παρουσιάσω ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με το πεδίο της Αγιολογίας, όπως και άλλα σημαίνοντα στοιχεία, τα οποία έχουν συνάφεια με την Βυζαντινή περίοδο και, συνέπεσαν χρονικά με την ζωή της Αγίας Μαρίας της Θράκης. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τον μοναδικό Βίο της Αγίας Μαρίας της Βιζύης και αφορούν τον τομέα της βυζαντινής ζωγραφικής. Τα στοιχεία αυτά, επίσης, πηγάζουν από τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία βρέθηκαν μετά την ταφή της Αγίας και ό, τι είχε απομείνει από το λείψανό της. Επιπλέον, η σημασία του Βίου της είναι συνυφασμένη και με την μεσαιωνική αρχαιολογία της Θράκης. Το κεφάλαιο της Αρχαιολογίας ακολουθείται από μία απόδοση του Βίου της στα νέα ελληνικά με λεπτομερή σχολιασμό. Η μελέτη μου θα ολοκληρωθεί με τα συμπεράσματα, τα οποία εξήχθησαν από την κατάδυση στο κείμενο. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ουσιαστική συμβολή της σχετικής βιβλιογραφίας.
Keywords: Αγία Μαρία, Η Νέα; Χριστιανές αγίες -- Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Βιογραφία; Χριστιανές αγίες -- Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Βιογραφία -- Ιστορία και κριτική; Χριστιανές αγίες -- Βιογραφία; Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Ιστορία -- Πηγές; Αγία Μαρία Η Νέα; Νικηφόρος; Βιζύη; Φιλανθρωπία; Θαύματα; Εικόνα; Λείψανο; Τάφος; Saint Mary The Younger; Nikephoros; Vizye; Charity; Miracles; Icon; Relic; Grave