Καταγραφή παθήσεων του μαστού στο Τακτικό Ιατρείο Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης - Πανταζοπούλου, Μαρία - Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός: Η καταγραφή των Παθήσεων του Μαστού στο Τακτικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης από το 2011 ως το 2015. Δείγμα: 705 γυναίκες που κατοικούν σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές και επισκέφτηκαν το Τακτικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 13,8% είχε ινοκυστικές αλλοιώσεις, το 11,5% μόρφωμα, το 8,8% οζίδιο μαστού, το 7,8% διόγκωση λεμφαδένων, το 7,7% κύστη, το 5,2% αποτιτανώσεις μαστού και το 5% ινοαδένωμα. Μικρότερα ποσοστά κατείχαν οι άλλες παθήσεις και πιο συγκεκριμένα το 3,9% είχε αδένωμα, το 3,7% είχε σκίαση, το 3% ογκίδιο μαστού, το 2,7% καρκίνο του μαστού ή αλλοιώσεις γυναικομαστίας, το 2,4% φλεγμονή, το 1,3% λιπώδη υποστροφή μαστού, το 0,9% ασβεστωματικές αλλοιώσεις, το 0,7% αδενοκαρκίνωμα και το 0,4% ινώδη και αδενικά στοιχεία. Συμπεράσματα: Απαραίτητο είναι να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα πρόληψης που να απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 18-30 ετών που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές γιατί αυτοί οι δύο παράγοντες επηρεάζουν τον προληπτικό έλεγχο των γυναικολογικών ασθενειών, που όμως είναι πολύ σημαντικός για την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία τους.
Keywords: Μαστός - Ασθένειες; Έρευνα; Προληπτική, Ιατρική; Breast Diseases; Research; Medicine, Preventive; Καταγραφή; Παθήσεων μαστού; Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης; Πρόληψη; Παρεμβατικό πρόγραμμα; Recording; Breast diseases; General hospital Tripoli; Prevention; Intervention program