Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια - Αποστολοπούλου, Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου του 2022 και στην επίδραση που άσκησε αυτή στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Πιο αναλυτικά, εξετάζει την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, αναλύοντας κάποια από τα πιο σημαντικά γεγονότα και μάχες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τον Ιούνιο του 2024. Έπειτα, γίνεται αναφορά στις ενέργειες και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τον περιορισμό των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει αυτός ο πόλεμος σε γειτονικές χώρες. Ωστόσο, πέρα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, χώρες των Δυτικών Βαλκανίων -όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία Ερζεγοβίνη- αντέδρασαν με διάφορους τρόπους στη ρωσική εισβολή, καθώς η καθεμία από αυτές προσέβλεπε στο να κερδίσει κάτι διαφορετικό. Τέλος, η εργασία αναφέρεται αναλυτικά στην επίδραση που άσκησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, στις τρεις παραπάνω χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αν σκεφτούμε τις ιστορικές σχέσεις τους και τη σημαντική επιρροή της Ρωσίας Ομοσπονδίας σε αυτές.
The Russian invasion of Ukraine and the Western Balkans
Keywords: Πόλεμος; Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος; Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, 2022; Ρωσία; Ουκρανία; Εισβολή; Επιρροή; Δυτικά Βαλκάνια