Διαφοροποιημένη διδασκαλία μαθηματικών σε μαθητή με Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά (δυσαριθμησία) - Παναγιωτοπούλου, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η δυσαριθμησία αποτελεί μια Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία που δεν έχει τύχει της ανάλογης προσοχής από την ερευνητική κοινότητα, σε σύγκριση με άλλες μορφές δυσλεξίας. Η παρούσα εργασία εστιάζει στο πρόβλημα της δυσαριθμησίας, το όποιο συναντάται σε ένα μέρος του μαθητικού πληθυσμού της Ελλάδας σήμερα, μέσα από την πραγματοποίηση συγκεκριμένης έρευνας που έλαβε χώρα σε δημοτικό σχολείο της Καλαμάτας, έχοντας ως υποκείμενό της μαθητή που έχει λάβει διάγνωση για τη συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία από τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Μετά και την παράθεση κατάλληλων βιβλιογραφικών αναφορών, οι οποίες λειτουργούν ως θεωρητική θεμελίωση της μελέτης μας, παρουσιάζονται τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα, καθώς επίσης και τα αποτελέσματά της. Σκοπός μας είναι να αποδειχθεί ότι η εφαρμογή διαφοροποιημένης διδασκαλίας μπορεί να βοηθήσει τη μαθησιακή πορεία ενός μαθητή με δυσαριθμησία, μέσα από την υλοποίηση πρακτικών που θα διευκολύνουν τη διαδικασία μάθησης, την ανάδειξη της σημασίας της διαφοροποιημένης διδασκαλίας για τη διατήρηση της ομαλής και συνεχούς ροής της μαθησιακής διαδικασίας και την αναγωγή του Στοχευμένου Ατομικού Δομημένου Ενταξιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ) σε σημαντικού εργαλείου για την εφαρμογή ορθής διαφοροποιημένης διδασκαλίας σε περιπτώσεις ανάγκης για υποστήριξη στα μαθηματικά, κάτι που επαληθεύεται, όπως θα φανεί στη συνέχεια και μέσα από την επιμέρους ανάλυση των δεδομένων και των αποτελεσμάτων.
L' insegnamento differenziato di Matematica in alunno con Difficoltà Specifiche in Apprendimento (dyscalculia)
Diversified teaching to students with specific learning difficulties (dyscalculia)
Keywords: Μαθηματικά -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Προγράμματα δραστηριοτήτων -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ειδική εκπαίδευση—Μαθηματικά -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δυσαριθμησία -- Ασθενείς – Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δυσαριθμησία στα παιδιά -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; ΜαθηματικάΠαιδιά με μαθησιακές δυσκολίες -- Εκπαίδευση -- Μαθηματικά -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ειδική αγωγή και εκπαίδευση; Δυσαριθμησία; Μαθηματικά; Διαφοροποιημένη διδασκαλία