H υλοποίηση της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης: Ο δήμος θέρμης ως περιπτωσιολογική μελέτη - Σανσαρίδου, Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Οι ελληνικοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικά οικονομικά προβλήματα λόγω της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και λόγω της έλλειψης ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου πλαισίου αξιολόγησης του περιεχομένου των παρεχομένων υπηρεσιών. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ενός ευέλικτου συστήματος αμοιβών και παροχής κινήτρων καθιστά προβληματική την ανάδειξη νησίδων αριστείας διοίκησης εντός των ΟΤΑ και αποτρέπει την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών διοίκησης έτσι ώστε να βελτιώνεται συνεχώς το περιεχόμενο και το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών. Ο Demming W. Edwards που θεωρείται ο πατέρας της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας τονίζει ότι η ευθύνη για την ποιότητα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο ανήκει πρωταρχικά στη διοίκηση του εκάστοτε οργανισμού. Για την αλλαγή του παραδοσιακού τρόπου λειτουργίας των οργανισμών μάλιστα πρότεινε την υιοθέτηση 14 αρχών, δίνοντας έμφαση στην ύπαρξη μιας ηγεσίας με όραμα στη συνεργασία, στη μάθηση, στη διοίκηση των λειτουργιών, στην κατάργηση των δια- τμηματικών στεγανών, στη συνεχή εκπαίδευση - κατάρτιση των εργαζομένων, στην συμμετοχή και βεβαίως στην ικανοποίηση των εργαζομένων και των πελατών. Για τη δυνατότητα της εισαγωγής ποιοτικών βελτιώσεων στον οργανισμό, ο Demming υποστηρίζει την ομαδική εργασία σε όλα τα επίπεδα και την εφαρμογή του γνωστού κύκλου PDCA (Plan-Do-Check-Act) που βοηθάει στη μάθηση και στη βελτίωση της παραγωγικής λειτουργίας και της ποιότητας του προϊόντος. Η διοίκηση λοιπόν ενός δημόσιου οργανισμού πρέπει να εφαρμόσει αρχές της ΔΟΠ προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, την απόδοση και την αποτελεσματικότητά της ανταποκρινόμενη στα σύνθετα και πολλαπλά αιτήματα των πολιτών. Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του εύρους εφαρμογής των αρχών της διοίκησης ολικής ποιότητας (ΔΟΠ) στον δήμο θέρμης, λαμβάνοντας υπόψη το μεθοδολογικό πλαίσιο της ΔΟΠ. Η πρωτοτυπία της εργασίας είναι η εστίαση σε έναν μεγάλο δήμο της Ελλάδας και η ανάδειξη των οργανωτικών και λειτουργικών ατελειών του δήμου που χρήζουν βελτίωσης με βάση τη μεθοδολογία ΔΟΠ. Αρχικά διερευνάται διεξοδικά το θεωρητικό υπόβαθρο της ΔΟΠ και στη συνέχεια μελετώνται τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της στον δήμο θέρμης.
Local and regional government and development» The implementation of total quality management in local government: The case study of Thermi Municipality
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Ποιοτικός έλεγχος; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Ποιότητα; Δημόσιος τομέας; Τεχνικές διοίκησης ολικής ποιότητας; Τοπική αυτοδιοίκηση