Χρηματοοικονομική ανάλυση της Motor Oil: Αξιολόγηση αριθμοδεικτών κατά την περίοδο 2018-2022 - Μαντζώρου, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παγκόσμια οικονομία είναι ένα σύνθετο και δυναμικό πεδίο, όπου οι επιχειρήσεις αναζητούν συνεχώς τρόπους για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να επιτύχουν βιωσιμότητα. Για την αξιολόγηση της οικονομικής υγείας, καθώς και της απόδοσης μιας επιχείρησης, η χρηματοοικονομική ανάλυση αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο. Η παρούσα διπλωματική εργασία στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική αφορά τη χρηματοοικονομική ανάλυση της Motor Oil, μίας επιχείρησης η οποία διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο στον κλάδο της διύλισης πετρελαίου, παρέχοντας παράλληλα ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά. Η συγκεκριμένη εργασία στοχεύει στη διερεύνηση της οικονομικής κατάστασης καθώς και της απόδοσης της Motor Oil βάσει αριθμοδεικτών κατά την περίοδο 2018 - 2022. Τα στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό και τα αποτελέσματα των αριθμοδεικτών, αντλούνται από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, οι οποίες υποχρεωτικά αναρτώνται δημόσια κατά το κλείσιμο της διαχειριστικής χρήσης του ομίλου. Στο θεωρητικό πλαίσιο, παρουσιάζεται επιγραμματικά η δομή και η ποιότητα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, καθώς και ο τρόπος ελέγχου τους. Στη συνέχεια, παρατίθενται οι μέθοδοι χρηματοοικονομικής ανάλυσης και τα προβλήματα τα οποία συναντώνται κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία. Τέλος, γίνεται σύντομη αναφορά στη χρηματοοικονομική μοντελοποίηση. Στο επόμενο κεφάλαιο, πραγματοποιείται λεπτομερής παρουσίαση των αριθμοδεικτών καθώς και ο τρόπος ανάλυσής τους. Η χρηματοοικονομική ανάλυση ξεκινά με την παρουσίαση της επιχείρησης και μια σύντομη εισαγωγή για τον κλάδο των πετρελαιοειδών. Η ανάλυση εκτελείται διαχρονικά για την πενταετία μελέτης, ενώ γίνεται και σύγκριση των δεικτών της Motor Oil με τους αντίστοιχους της ανταγωνίστριας επιχείρησης HELLENiQ ENERGY για την ίδια χρονική περίοδο αναφοράς. Ο κύριος στόχος της ανάλυσης είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές των επιχειρήσεων. Τα συμπεράσματα επικυρώνονται από τα αποτελέσματα των αριθμοδεικτών οι οποίοι μελετώνται, με την Motor Oil να εμφανίζεται σε καλύτερη οικονομική θέση συγκριτικά με την HELLENiQ ENERGY. Επιπλέον, τα αποτελέσματα κατά τα έτη 2021 και 2022 αποδεικνύονται ενθαρρυντικά για το μέλλον προδιαθέτοντας ακόμη καλύτερες προοπτικές και επιδόσεις.
Financial analysis of Motor Oil: An evaluation of ratios from 2018 to 2022
Μ.Δ.Ε. 83
Keywords: Χρηματοοικονομική ανάλυση; Εταιρείες -- Αξιολόγηση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες; Χρηματοοικονομικές καταστάσεις; Motor Oil; Financial analysis; Ratios; Financial statements